AcasăOldIntelectualul-tabloid

Intelectualul-tabloid

Ne-am „bucurat” de una dintre cele mai grele si complicate campanii electorale. Ale carei zbateri continua si dupa alegeri. Mobilizarea vocilor
publice s-a produs ca pentru a stirni un razboi mediatic, iar patimile politice au atins o asemenea intensitate incit putine sint mintile care sa-si fi impus o distanta critica fata de evenimente. Surprinzator – sau poate nu – implicarea multora dintre carturari nu s-a lasat asteptata. Iar acest lucru a adus la lumina o specie noua de intelectual, avid de luminile reflectoarelor.
Intr-un prim moment, afirmatiile sefului Institutului Cultural Român, H.R.Patapievici, privitoare la continutul sexual al unei casete ce-l are ca protagonist pe Mircea Geoana au amutit pe toata lumea, sustinatori sau adversari ai lui Basescu. Declaratia lui Patapievici – marturie de inconstienta, „recunostinta” pentru cel ce l-a numit in post sau ura pentru cel care ar fi putut sa-l schimbe – a obligat apoi la reactie. Nu stiu vreo opinie care sa conteze si care sa fi indicat circumstante atenuante. Pentru ca nu exista.
Dar „iesirea” lui Patapievici nu este nici pe departe singulara pentru intelighentia amatoare de scandal. Cuvintul „jurnalistic” si gestul nascute aiurea devin din ce in ce mai mult constantele prestatiei publice marca Mircea Dinescu. Amintiti-va de mitingul din Portul Cetate Dolj, unde a vrut sa se bage in seama linga Basescu, sau de degradantul gest de a colporta pe seama sotiei presedintelui. Adaugati injuriile schimbate in studioul Realitatii TV („Nesimtitule! Poet e tac-tu!”) cu Cristian Boureanu, acest Dan Nica al PDL-ului, episod de virf in care Dinescu si-a dat (pentru a cita oara in aceasta campanie?) masura. Caci in cazul lui Boureanu nimeni nu-si facea iluzii.
Cu Futevint, eticheta pe care a lipit-o de imaginea candidatului PSD, Mircea Cartarescu, autor de referinta la Cotroceni, s-a aventurat sa coboare treptele multe ce duc dinspre jurnalism si metafora pamfletara spre imund. Geoana este intr-adevar un om politic fara insusiri. Dar chiar si asa stind lucrurile, nu poti sa nu te intrebi care este cistigul in virtutea caruia intelectualii, cu mult mai creativi in invectiva decit politicienii si ziaristii, se implica in acest mod in dezbaterea electorala si in cea, la fel de dura, post-alegeri.
Filozoful institutionalizat, poetul bintuit de ambitii jurnalistice si prozatorul cu ambitii de Nobel pentru români breveteaza noua formula a intelectualului de succes: tabloidizarea.
Reteta e dureros de simpla: se arunca un strop de talent intr-o baltoaca de insinuari, birfe si resentimente peste care se adauga la sfirsit un praf ideologic. Presa va fi mereu aproape si va prelua injuria, iar autorul acesteia va trai clipe de trista celebritate.
Cind ideile filozofico-literare prind aripi politice, aterizeaza ca barzaunii in noroiul electoral de pe malul Dimbovitei. Inecindu-se si improscind in jur.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
43 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger