AcasăOldVinul, licoarea longevitatii

Vinul, licoarea longevitatii

O carte, un prieten, o sticla cu vin iti aduc fericirea, scria Moliere, insa drumul parcurs de vin, de la butuc la pahar, cunoaste o evolutie interesanta si complexa, finalizata cu pastrarea si comercializarea produselor viticole.

Aceasta licoare este una dintre primele creatii ale umanitatii, cultura vitei-de-vie si a vinului interferindu-se cu istoria omenirii de aproape 7.000 de ani. Datele arheologice atesta originea vitei-de-vie si a vinului in marile culturi ale Greciei, Romei si Egiptului. Mai mult decit atit, au existat si zei ai vinului si ai vitei-de-vie: Dionysos la greci si Bachus la romani. Dintotdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii, ca medicament si/sau antiseptic si ca aliment furnizor de elemente nutritive.
Vinul poate ascunde secretul longevitatii – cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat faptul ca anumite calorii pot prelungi durata de viata atit a celulelor mononucleare, cit si a mamiferelor. El a fost consumat dintotdeauna si ca agent terapeutic, fiind considerat o componenta importanta a terapiei naturale, cu denumirea de enoterapie. Hipocrate, parintele medicinei, recomanda vinul in tratarea pneumoniei, in debilitate fizica, in terapia plagilor deschise si ca antidot in muscatura de sarpe.
Vinul, pe linga faptul ca poate fi un „elixir” si un bun aliment-medicament, daca este consumat peste masura, fara cumpatare, poate deveni unul dintre dusmanii cei mai periculosi.

*Un pahar de vin… si relaxarea*

Pentru majoritatea oamenilor, vinul are o actiune relaxanta asupra creierului. Acest lucru explica de ce cantitati mici de vin (90-180 ml) sint adesea benefice pentru virstnici seara, inainte de culcare, pentru un somn linistit.

*Beneficii asupra digestiei*

Vinul are beneficii asupra digestiei mincarurilor. El stimuleaza producerea sucului gastric si intretine un apetit sanatos. Efectul profilactic al vinului asupra infectiilor intestinale este cunoscut cu mult inainte de a se cunoaste natura microbiana a bolilor. Actiunea sa se datoreaza compusilor fenolici ce prezinta toxicitate la virusi, bacterii si fungi.

*Protejeaza impotriva cancerului*

Specialistii spun ca vinul ar avea efecte in prevenirea cancerului. Daca este consumat cu moderatie, vinul micsoreaza tumorile legate de sistemul digestiv – ale esofagului, stomacului sau intestinelor.

*Combate diabetul*

Elementul vanadium, prezent si in vin, este recunoscut pentru proprietatile antidiabetice. In plus, consumul moderat de vin sec nu are efecte adverse asupra controlului continutului de zahar la pacientii diabetici.

*Este bun pentru inima si artere*

Binefacerile vinului pentru inima si artere sint cunoscute in toata lumea. Substantele din struguri, polifenolii, reduc riscul de accidente vasculare cu conditia sa nu se depaseasca doua, cel mult trei pahare pe zi. In sudul Frantei, dietele includ mari cantitati de brinza, unt, oua, carne si alte produse bogate in colesterol si grasimi. In ciuda acestui fapt, rata afectiunilor cardiovasculare s-a dovedit mult mai scazuta fata de alte popoare, acesta fiind paradoxul francez.

*Reduce riscul de Alzheimer*

Unul dintre cei mai importanti antioxidanti din compozitia vinului este resveratrolul care inhiba dezvoltarea constituentilor ce duc la formarea trombocitelor pe vasele de singe si, nu in ultimul rind, intirzie aparitia bolilor neuronale, cum ar fi Alzheimer si Huntingdon.

*Vinul, dietele de slabit si anemia*

In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si cind se urmeaza un regim de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv. Deci, nu numai apa plata cu lamiie e recomandata in regimul de slabire, ci si vinul consumat in cantitati moderate. De asemenea, vinul este recomandat si in anemii, deoarece poate stimula pofta de mincare, contribuind totodata la echilibrarea balantei nutritionale.

*Vinul in cosmetica*

Acidul fructic – continut in struguri – are proprietati regenerante, hidratante si de intinerire a pielii. Vinul reprezinta o sursa unica de antioxidanti naturali – polifenoli, care descompun eficient radicalii liberi ce cauzeaza imbatrinirea pielii si lipsa de fermitate, protejeaza lipidele si proteinele vitale din piele, fac pielea mai moale, mai neteda si mai supla si reduc chiar si semnele de celulita.

*Cite pahare de vin putem bea?*

Specialistii recomanda in medie intre 1 si 3 pahare pe zi. Totusi, nu este o regula – unii nutritionisti considera ca trebuie sa se tina cont si de greutatea persoanei care le consuma, pentru ca una mai slaba ar trebui sa se opreasca la unul.

*Masca de struguri, calmanta si hidratanta*

Se bate spuma un albus de ou, se zdrobesc mai multe boabe de struguri. Intr-un vas, se amesteca 2 linguri de pulpa de struguri cu albusul batut spuma si amestecul se intinde pe suprafata tenului si pe cea a gitului. Se lasa sa actioneze timp de 15-20 minute si apoi se clateste cu apa rece.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger