AcasăOldSchneller, schneller, das ist Gross

Schneller, schneller, das ist Gross

Pe „Mercedes Benz Arena”, fotbalistii Unirii Urziceni au pasit tematori, fredonind de la inceput partitura „Adio, visul frumos s-a terminat!”
Istoria celui mai asteptat meci al anului s-a scris in doar 10 minute, de la golul lui Marica si pina la reusita rusului Pogrebnyak, via „ghiuleaua” neamtului Trasch. „Gata, e 3-0, s-a terminat partida, hai acasa!”, i-a indemnat Beckenbauer pe spectatori, de la microfonul postului „SAT 1”, fosta glorie germana alegind sa taxeze prestatia lamentabila a românilor printr-o remarca ironica. Degeaba a redus Semedo din handicap in debutul reprizei secunde, calificarea in optimile de finala ale Ligii Campionilor era, deja, jucata. Dupa sase etape din grupa G, putem trage linie peste evolutia Unirii Urziceni in competitia suprema europeana. Concluzia aduna mai multe plusuri in dreptul ialomitenilor (numarul mare de puncte adunate la debut, jocul precis si victoriile din intilnirile cu Rangers si Sevilla), dar toate nu pot sterge MINUSUL de dupa seara de miercuri: incapacitatea de a gestiona calificarea intr-un moment in care trupa lui Petrescu avea de partea ei doua sanse din trei: remiza sau victoria. La intilnirea cu istoria fotbalului, ca de obicei, reprezentanta României a raspuns prin absenta.

*Cind curajul mascheaza frica*

Ca antrenor de fotbal, un meci precum cel de la Stuttgart este tot ce-ti doresti in cariera: miza uriasa (calificarea in optimile Ligii Campionilor), bani multi in joc (3 milioane de euro), sansa de a te legitima in ochii scepticilor vest-europeni (cinci cluburi din Premier League au avut „spioni” trimisi in Germania). Pentru un asemenea examen te prezinti cu pieptul inainte si joci curajos pentru ca iti cunosti puterile, nu pentru a masca frica. Or, tocmai aici sta diferenta intre Dan Petrescu si Christian Gross. Românul a riscat inconstient numai ca sa-si ascunda teama, in timp ce omologul sau stia ce „aluat” are in bucatarie. Distributiile de start ale celor doua echipe anuntau un festival de ocazii si goluri si asa a si fost, numai ca s-a mitraliat doar poarta nefericitului Arlauskis, in timp ce Lehmann a avut timp liber inclusiv pentru a-si satisface nevoile fiziologice.
„I-am surprins pe români prin stilul ofensiv si vertical. Am dominat, am pus mereu presiune… uimitor cum am inceput meciul, cu trei goluri in 10 minute”. _Christian Gross_

*4-2-3-1 falimentar*

In primele cinci meciuri din grupa, Petrescu si-a asezat formatia intr-un sistem prudent, cu cinci fundasi si patru mijlocasi, doar Bilasco fiind pastrat „la bataie”, in coasta adversarilor. La Stuttgart a lipsit Maftei (suspendat), argument suprem in viziunea tactica a „Bursucului” pentru ca Unirea sa renunte la modul 5-4-1 si sa treaca la un 4-2-3-1 pe care-l foloseste nationala Spaniei, de exemplu. De ce-a ales sa faca asta, este o intrebare care-l va bintui multa vreme de acum incolo, mai ales ca existau variante de inlocuire a ex-rapidistului:
1. George Galamaz putea juca miercuri seara, capitanul Unirii implorindu-l pe Dan Petrescu sa-l titularizeze. „Nu esti complet refacut, nu intri!”, i-ar fi raspuns antrenorul, comitind, astfel, prima greseala in alcatuirea „11-lui” de start.
2. Epaminonda Nicu trebuia folosit fundas central, intre Bordeanu si Fernandes, post pe care a mai evoluat in trecut. In felul acesta, Unirea ar fi intrat in sistemul 5-4-1, supraaglomerind zona din fata careului de 16 metri.

„Lipsa lui Maftei m-a facut sa schimb sistemul de joc. Daca il aveam la dispozitie, era altceva. Acum m-am convins ca impotriva unor echipe mari, precum Sevilla sau Stuttgart, n-ai nicio sansa daca nu joci cu cinci fundasi”.
Dan Petrescu

*Flancuri descoperite*

Surprinzatoare au fost si titularizarile lui Semedo si Paduretu, doi jucatori obisnuiti cu banca de rezerve in Liga Campionilor, in detrimentul unor fotbalisti „de anduranta”, precum Frunza si Varga. In conditiile in care Semedo si Bordeanu au evoluat putin spre deloc impreuna, a fost lesne de observat lipsa de colaborare intre cei doi „pioni” de pe flancul drept. Mai grav au stat lucrurile pe stinga, acolo unde Brandan n-a avut deloc sustinere din partea lui Balan, fiind lasat mai mereu singur in duelul cu Gebhart. De remarcat ca impotriva Sevillei, la Bucuresti, pe stinga a jucat Frunza, a carui tehnica si viteza i-au permis lui Brandan sa urce de multe ori in defensiva, fara a avea grija ca-si lasa postul descoperit.

*Cearta Petrescu – Varga?*

Conform unor surse din interiorul clubului Unirea Urziceni, intre Dan Petrescu si Dacian Varga a avut loc o cearta violenta in zilele premergatoare partidei cu VfB. Din cite se pare, mijlocasul imprumutat de la Sportul Studentesc si-ar fi permis sa-i raspunda antrenorului la citeva critici primite, gest de fronda pe care „Bursucul” nu l-a acceptat, astfel ca Varga a luat loc pe banca de rezerve la duelul de miercuri. Neoficial, se zvoneste ca Petrescu il va trimite pachet inapoi in Regie pe Varga la finalul turului.

*Campioana la export*

Daca isi va tine cuvintul dat, atunci Dan Petrescu poate fi considerat, deja, istorie pentru Unirea Urziceni. Meciul cu Poli Iasi (acasa) va fi ultimul pentru „Bursuc” pe banca tehnica a ialomitenilor, inainte de plecarea „in strainatate, acolo unde sint lasat sa-mi fac meseria”. De aici si pina la „destramarea” campioanei nu mai este decit un pas.
1. Petrescu este dorit de multe cluburi din Europa, dorinta „Bursucului” fiind aceea de a-si gasi un angajament in Anglia. „Discutam despre ofertele lui Petrescu la finalul campionatului”, a anuntat impresarul Victor Becali.
2. Daca pleaca Petrescu, pesemne ca va disparea si Mihai Stoica de la Unirea Urziceni. Steaua, FC Vaslui si, mai nou, FC Timisoara il asteapta cu bratele deschise. Cea mai tentanta oferta vine de la Adrian Porumboiu, dispus sa-l lase la conducerea clubului cu puteri depline.
3. Urmeaza vinzarea jucatorilor, pe lista cu cele mai importante nume propuse la export figurind Pablo Brandan (chiar VfB Stuttgart il cere), Marius Bilasco si Iulian Apostol.

*Discurs cu multi de „daca…”*

Conferinta de presa a lui Dan Petrescu s-a axat in jurul ideii de „daca…”. De patru ori a folosit antrenorul Unirii conjunctia „daca”: „Daca il aveam pe Maftei, era altceva (…); Daca ne calificam mai departe in Liga, scoteam lumea in strada (…); Impotriva unor echipe mari, ca Stuttgart sau Sevilla, nu ai nicio sansa daca nu joci cu cinci fundasi (…); La 3-1 am avut citeva ocazii de gol, iar daca faceam 3-2, atunci era un final de meci foarte interesant”.
La 3-0, Beckenbauer
a zis „hai acasa”
„Incredibil ce vedem”, a strigat Franz Beckenbauer la microfonul postului tv „SAT 1”. Era doar minutul 10, cind Pogrebniak l-a executat pe Arlauskis si a ridicat scorul la 3-0. Kaiser Franz nu si-a putut stapini o remarca ironica, indemnindu-i pe spectatori sa plece acasa deoarece soarta partidei este decisa: „Trei goluri in 10 minute, e un record al succesorului lui Babbel. Mai bine nici ca se putea! Acum putem merge acasa”.

*”Pipilica” Lehmann*

Atit de mult a fost intrebuintat Jens Lehmann de jucatorii Unirii Urziceni incit si-a permis in timpul partidei sa se „ascunda” dupa un panou publicitar si sa-si faca linistit nevoile. Portarul nemtilor a profitat de apatia echipei pregatite de Dan Petrescu si a plecat din poarta pentru citeva secunde, usurindu-se dupa un panou publicitar.

VFB STUTTGART – UNIREA URZICENI 3-1

Goluri: Marica ‘5, Trasch ‘8, Pogrebnyak ’10/ Semedo ’46.

VfB: Lehmann – Celozzi, Tasci, Delpierre, Boka – Gebhart, Trasch, Khedira (’60 Kuzmanovici), Hleb (’54 Rudy) – Pogrebnyak, Marica (’82 Cacau).
Unirea: Arlauskis – Bordeanu, R.Fernandes, Mehmedovici, Brandan – Semedo, I.Apostol (’86 Todoran), Paduretu, T.Balan (’62 Rusescu) – Onofras (’46 Varga) – Bilasco.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
54 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger