AcasăOldRasfat al simturilor: aromoterapia

Rasfat al simturilor: aromoterapia

Aromoterapia este una dintre cele mai vechi tehnici de vindecare pe care omul le-a cultivat de-a lungul timpului. Este atestata de sapaturi arheologice, care-i stabilesc originea inca din preistorie, scotind la lumina recipiente cu ulei aromat sau vase de mici dimensiuni destinate arderii plantelor aromate.
Aromoterapia este o forma de medicina alternativa, care utilizeaza uleiurile esentiale obtinute din plante ca mijloc de relaxare si ca tratament adjuvant in diverse afectiuni. Uleiurile esentiale sint produse naturale 100%, obtinute din plante si reprezinta cu totul altceva decit uleiurile parfumate ce sint obtinute din ingrediente sintetice.

*Moduri de utilizare a uleiurilor esentiale*

*Difuzarea in aer*

Are ca scop dezinfectarea unei incaperi sau parfumarea acesteia pentru relaxare sau stimulare, in functie de aroma folosita. Exista multe produse, cu uleiuri esentiale, destinate acestui mod de utilizare: luminari, granule de ceara cu diverse arome, sticlute cu uleiuri ce pot avea o singura aroma sau un buchet de arome, care sint volatilizate cu ajutorul vaselor speciale pentru aromoterapie.

*Inhalarea*

Se foloseste pentru desfundarea cailor respiratorii, decongestionarea si dezinfectarea lor, stimularea expectoratiei etc. In afara acestora, moleculele volatile, parfumate ajuta psihicul rela­xindu-l, creind senzatia de bine, ajutind organismul daca este bolnav si sporind efectul tratamentelor medicamentoase daca sint administrate.
Includerea in practicile personale: baie, masaj, ingrijirea terapeutica a pielii
Aceste modalitati de utilizare nu se aplica numaidecit independent una de alta, ci le putem combina dupa preferinte si necesitati. O baie la lumina luminarilor parfumate cu aroma care ne place, intr-o apa calduta in care am adaugat 2-3 picaturi de ulei esential concentrat, ne determina sa uitam de problemele de peste zi, ne regasim si efectul relaxant devine sigur.
Uleiurile esentiale destinate masajului sint adesea amestecate cu alte uleiuri: de struguri, de migdale, deoarece fiind foarte concentrate pot arde pielea. De aceea se practica dilutia lor in aceste uleiuri numite „uleiuri de transport ale principiilor active”.

*Aromoterapia si efectele binefacatoare*

Efectele binefacatoare ale uleiurilor esentiale in aromoterapie apar pe de o parte datorita stimularii creierului si inducerii anumitor stari cu ajutorul aromelor si pe de alta parte patrunderii in organism a moleculelor volatile prin piele sau sistemul olfactiv.
Terapia se bazeaza pe efectele lor: antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii, antispasmotice, antistres, antioxidante si de crestere a imunitatii.

*Uleiuri esentiale din plante si efectele acestora*

Uleiul de bergamota: usureaza digestia, ajuta in afectiuni ale cailor urinare, poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea acneei, dar numai diluat in produse speciale ce pot fi aplicate pe piele.
Uleiul de piper negru: amelioreaza durerile musculare si stimuleaza circulatia singelui.
Uleiul de lamiie: are efect tonic, reconfortant, creste imunitatea organismului.
Uleiul de eucalipt si de menta: ajuta in afectiunile respiratorii, sinuzite, stari de gripa si raceala.
Uleiul de garofita: are efect astringent, antiseptic si diuretic.
Uleiurile de iasomie, ylang-ylang, santal si trandafir: au efect afrodisiac.
Uleiul de lavanda: are efect antiseptic, calmant si relaxant, fiind indicat cu precadere in dureri de cap, migrene, depresii.
Uleiul din arborele de ceai verde: are efect antibacterian, antifungic, antiviral, antiparazitar.

A apela la aromoterapie, indiferent de aroma pe care o alegem, inseamna a ne elibera psihicul, a ne relaxa, a ne gasi echilibrul. Uleiurile esentiale naturale nu trateaza boli, nu se utilizeaza conform unor retete prestabilite sub forma de tratamente. La aromoterapie apelam doar cind simtim nevoia, ocazional, sa ajutam fizicul si mai ales spiritul sa treaca mai usor si mai sigur prin starea de slabiciune cauzata de boala.

*Aromele sarbatorilor de iarna si efectele lor asupra noastra*

De Sarbatori, putem spune ca sintem supusi in fiecare an la o „sedinta” prelungita de aromoterapie.

*Scortisoara*

Mirosul de scortisoara are un efect benefic asupra starii generale a organismului, fiind un stimulent fizic si emotional. Scortisoara este cunoscuta pentru proprietatile sale afrodisiace, dar si antidepresive. Cercetatorii au demonstrat ca prezenta mirosului de scortisoara intr-o incapere reduce oboseala, irascibilitatea si migrenele persoanelor aflate in incaperea respectiva, ajutindu-le pe acestea sa se concentreze mai bine asupra unor activitati mentale.

*Portocalele*

Oricine a decojit o portocala apreciaza acea aroma proaspata, energizanta, dar si relaxanta. Mirosul portocalelor este pentru cei mai multi dintre noi „emblema” sarbatorilor de iarna, aflindu-se in strinsa concurenta cu mirosul proaspat al bradului. Parfumul cojilor de portocale este benefic pentru reducerea stresului, a tensiunii nervoase, a durerilor de cap si a oboselii.

*Vanilia*

Vanilia genereaza o stare generala buna, ajutindu-ne sa ne relaxam. Mirosul sau este antidepresiv, reduce starile de nervozitate si frustrare, aducind o stare psihica de satisfactie. Vanilia are si proprietati afrodisiace. Parfumul sau dulce nu este asociat numai cu placerea sexuala, ci si cu placerea de a savura dulciuri aromate cu aceasta esenta.

*Bradul*

Bradul este pretuit in intreaga Europa pentru virtutile sale medicale si pentru mirosul sau proaspat. Citeva picaturi de ulei esential de ace de brad iti vor aminti de padurile de brad de la munte si de Bradul de Craciun, care nu lipseste din nicio casa. Daca ai un brad artificial si iti doresti sa simti mirosul proaspat al bradului natural, poti folosi ulei esential din ace de brad sau produsele cu aroma de brad.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
55 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger