AcasăOldSaruturi faimoase din filme

Saruturi faimoase din filme

Formele sale cele mai pasionale, mai ciudate sau mai bizare din filmele de azi, intriga. Aproape ca nu se mai poate inchipui un film fara spectacolul incitant al buzelor tandru pecetluite. Saruturi romantice, saruturi pure, saruturi vinovate, saruturi simbol. Saruturi fabricate, care fac victime. Pentru ca de multe ori, cei care se prefac ca se iubesc, pentru noi, pe ecran, ajung chiar sa se indragosteasca cu adevarat din pricina unui sarut. Iar daca actiunea, misterul, dialogurile sclipitoare sau imaginile de vis pot face un film sa devina memorabil, frumusetea unui sarut te poate face sa-l iubesti.

*Primul sarut filmat*

In 1896, camera de filmat a lui Thomas Edison inregistra sarutul tandru, duios, lung de 20 de secunde, dintre May Irwin si John Rice, din timpul unei piese de teatru de pe Broadway. Filmul, denumit sugestiv, „The Kiss” (Sarutul), a fost primul din istoria cinematografiei, in care era aratat un cuplu sarutindu-se. A fost numit „dezgustator” si „scandalos”, iar cenzura vremii a reactionat prompt. Asta nu l-a impiedicat, cum era de asteptat, sa devina cel mai popular film produs in acel an de compania Edison.

*Primul sarut cu gura deschisa, in pozitie orizontala*

A existat o „prima data” de rasunet, in lumea filmului, si pentru ceva atit de firesc in scenele erotice de astazi. Povestea torida de amor dintre Greta Garbo si John Gilbert a luat foc pe ecranul de cinema, cind au jucat impreuna in drama “Flesh and the Devil”, din 1926. Superbele scene de dragoste dintre cei doi, filmate utilizind numai lumina naturala a luminarilor, au ramas in istorie si ca primele scene de dragoste dintr-un film, in care protagonistii, intinsi unul linga celalalt, isi daruiesc saruturi pasionale, cu buzele intredeschise.

*Ploaia de saruturi*

Emotionanta scena a unui sarut alcatuit din zeci de saruturi scurte, delicate si disperate, apartine unui film emotionant, “Camille” (1936), ecranizare a romanului “Dama cu camelii”. Greta Garbo este cea care, in rolul curtezanei Marguerite Gautier, aflata pe moarte, isi saruta printre lacrimi iubitul, pe Armand Duvall, intr-o scena superba, filmata cu un joc delicat de lumini si umbre. Cind el refuza sa-si paraseasca iubita muribunda, spunindu-i “Esti un inger. Nu plec, nu pot…”, ea ii acopera chipul cu o ploaie de saruturi tandre…

*Sarutul implorat*

Dar poate cea mai frumoasa scena a sarutului, pentru care stau marturie lacrimile celor ce au facut din “Pe aripile vintului”(1939) cel mai vizionat film al tuturor timpurilor, este scena unui aproape-sarut, a unui sarut ce nu s-a petrecut. Rhett Butler (Clark Gable) si Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) se saruta de multe ori in acest film, insa cine poate uita cum in decorul unei nopti luminate de cerul inrosit de flacarile Razboiului de Secesiune, pe drumul spre Tara, durul si mindrul Rhett stiind ca trebuie, la rindu-i, sa plece la lupta, o paraseste pe Scarlett si-i declara pentru prima oara iubirea, implorind-o sa-i dea un sarut, poate ultimul: “Aici e un soldat al Sudului care te iubeste, Scarlett, vrea sa-l imbratisezi, vrea numai un sarut de-al tau ca amintire, inainte de a pleca la lupta. Nu conteaza daca ma iubesti. Fii doar o femeie care trimite un soldat la moarte, cu o amintire frumoasa. Scarlett, saruta-ma! Saruta-ma, macar o data!”- dar Scarlett, dezamagita, il respinge.
Rhett va recupera mai tirziu, in nu mai putin celebra scena a violului conjugal inceputa prin saruturi violente, pe scarile casei lor. Orice comentariu e de prisos, expresia de satisfactie si zimbetul larg de pe chipul lui Scarlett, din dimineata zilei urmatoare, au spus tot.

*Cel mai lung sarut din istoria filmului*

Recordul apartine tot unui film vechi, probabil motivul fiind ca in filmele de azi se trece repede la (alte) fapte si nici un regizor nu si-a mai propus sa-l egaleze. Filmul se numeste “You´re in the Army Now”, este din 1941, iar sarutul dintre Capitanul Joe Radcliffe si iubita sa dureaza peste trei minute.

*Sarutul de adio*

Nu are cum sa lipseasca, dintr-o selectie de saruturi minunat ravasitoare, sarutul de adio din povestea spusa de unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste: “Casablanca”(1942). Parisul lovit de razboi, barul “La Belle Aurore”… pe fundal se aud acordurile sensibilei piese “As time goes by”. Rick (Humphrey Bogard) o saruta si o imbratiseaza pe Ilsa (Ingrid Bergman) in fata unei ferestre deschise prin care patrunde, agresiv, zgomotul de artilerie, semn ca nemtii se apropie. Ea se abandoneaza tremurind de teama si de emotie in bratele lui, cerindu-i un ultim sarut: “Saruta-ma! Saruta-ma ca si cum ar fi pentru ultima oara”. “Casablanca” imparte podiumul celui mai frumos si mai trist sarut de adio cu “Love Story” (1970), povestea tragica de iubire in care Oliver (Ryan O’Neal) o saruta indurerat pe Jenny (Ali MacGraw), iubita ce-i moare apoi in brate, rapusa de o boala necrutatoare. Cel mai romantic film de dragoste facut vreodata, insotit de cea mai sfisietoare melodie, isi revendica portia de lacrimi la fiecare vizionare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
233 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger