AcasăOldCredit fantoma, consum fantoma in tara fantoma

Credit fantoma, consum fantoma in tara fantoma

In lipsa unui guvern cu putere de decizie, in plina criza financiara care incepe sa se acutizeze tot mai mult, România risca sa devina o tara „fantoma”. Fara buget, cu datorii imense, fara perspective. Si pe acest fond, oamenii din aceasta tara continua sa viseze. Politicienii la prosperitate, bancherii la profit, oamenii de rind la vremuri mai bune. Partea proasta este ca nimeni nu ajunge la un numitor comun.

*Uite consumul, nu e profitul*

In sistemul actual, bancile sint strins de economia oricarei tari. Cum au dus-o bancile in România in primul an de criza? Prost. Profitul net al sistemului bancar local se va situa in acest an la cel mult 200 milioane euro, fata de 1,2 miliarde euro cit se inregistra anul trecut, potrivit bancherilor. Ce solutie exista pentru a iesi din aceasta adevarata “gaura neagra” economica? Se pare ca tot bancile au raspunsul. “Cresterea economica in România va fi in mod evident condusa in continuare de consum. (…) Daca vrem sa convergem la UE intr-un orizont rezonabil de zeci de ani ar trebui sa avem o crestere economica relativ mare, care va fi in continuare finantata prin credit extern”, a afirmat ieri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR la o intilnire a bancherilor. Adica trebuie sa consumam, iar pentru asta sa luam credite. Sa luam credite cu ce? Cu paie? Si daca le luam, cum returnam banii? Iar la dobinzile actuale cine mai e dispus sa ia credite? Sa creasca consumul? Cu ce bani am putea relansa consumul? Din salariu? Dar, iata ce zice un alt bancher: “Nu putem continua prin crestere economica bazata pe consum. Cine investeste in productie daca nu are comenzi? Cine investeste in distributie daca nu are ce distribui?”, spune Steven van Groningen, pre­sedintele Raiffeisen Bank. Con­fu­zia devine totala…

*Românii au un optimism… fantoma*

„Ce ar trebui sa faca noul Guvern? Imi aduc aminte de filmul „Misiune Imposibila”. Pare imposibil sa ne incadram intr-un deficit atit de strins”, explica Lucian Anghel, economist-sef BCR. Asadar, situatia pare fara iesire pentru România. Si cum asta nu ar fi de ajuns, românii manifesta un optimism nemotivat fata de criza economica, pentru ca nu s-au mai confruntat cu o recesiune similara celei actuale, de aceea reactia acestora in privinta consumului este dificil de prevazut, crede directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. “Prima jumatate din 2010 va fi mai grea. In România sintem invadati de un val de optimism nemotivat si ne pierdem pesimismul normal fata de criza. (…). Românii se vor orienta catre preturi mai mici pentru ca au fost consumate resursele din 2008″, a spus Voinea.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger