AcasăOldRomânia, condamnata la faliment de politicieni

România, condamnata la faliment de politicieni

România nu isi va reveni din marasmul economic in care se balaceste acum fara ajutorul Fondului Monetar International. Numai ca, reprezentantii FMI au spus clar ca a treia transa de imprumut va veni doar dupa rezolvarea crizei politice. Intrebarea care se pune este cit de aproape sintem acum, dupa alegeri, de rezolvarea crizei politice?

*Datorie sufocanta*

Cu o datorie de aproximativ 80 de miliarde de euro si cu un deficit care s-ar putea sa ajunga la aproape 8% din PIB pina la sfirsitul anului, România pare a fi intr-o situatie fara iesire. De ce fara iesire? Pentru simplul motiv ca datoria este atit de mare incit in anii urmatori statul va fi nevoit sa faca imprumuturi peste imprumuturi doar ca sa plateasca dobinda uriasa aferenta acestei datorii. Asta pe termen lung. Pe termen scurt, pentru a obtine deblocarea urmatoarei transe de la FMI, in valoare de 1,5 miliarde de euro, noul guvern trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, de la nivelul estimat pentru sfirsitul acestui an de 7,8% – 8% din PIB. Lucru imposibil de realizat in plina criza mondiala. Mai mult, in privinta stabilitatii politice presedintele va avea o misiune aproape imposibila. In cazul in care va fi declarat cistigator final, iar Parlamentul nu ii va accepta propunerile pentru premier, Traian Basescu ar putea declansa alegeri parlamentare anticipate, lasind România si fara Parlament si fara un guvern stabil, pentru nu se stie cit timp. Si asta este o mare problema deoarece banii de la FMI sint esentiali pentru cheltuieli bugetare de baza cum ar fi plata pensiilor, a salariilor si a ajutoarelor sociale.

*Axa Dubai – România – Grecia*

Dar România are si alte probleme care se vad tocmai din… Dubai via Grecia. Cele trei tari, România, Grecia si Dubai au in comun cresterea economica subita din ultimii ani care a dus la un nivel de indatorare colosal. Iar Dubai a fost primul stat din cele trei care a recunoscut ca nu-si mai poate plati datoriile. Totodata analistii economici internationali considera si România, pe linga Dubai si Grecia, o tara „bubble”, care ar putea exploda in orice moment. Daca in Dubai lucrurile sint „clare”, in Grecia criza a capatat o noua dimensiune tragind tara spre faliment. Desi anii trecuti Grecia a avut o traiectorie de crestere economica asemanatoare cu România, la inceputul acestui an guvernul de la Atena a facut un lucru ciudat. A mintit in legatura cu gravitatea situatiei sale fiscale. Drept urmare, Comisia Europeana a estimat, in martie, un deficit bugetar de peste 3% din PIB, pentru 2009, si de 4% pentru 2010. Dar, cind au iesit la iveala cifrele adevarate, realitatea a fost crunta. CE a descoperit ca, de fapt, Grecia va avea un deficit de 12,7% in acest an si de 12,2% in 2010. Iar acum Grecia este practic falimentara.
Ne intrebam daca guvernul grec a mintit din cine stie ce motive, care ar fi probabilitate ca si la noi sa se fi intimplat acelasi lucru intr-un an electoral?

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
48 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger