AcasăOldUleiul de masline presat la rece, elixir de sanatate

Uleiul de masline presat la rece, elixir de sanatate

Uleiul de masline este extras din maslinul european, originar din zona bazinului mediteraneean. De mii de ani, uleiul de masline este extrem de apreciat, fiind folosit la prepararea hranei, la producerea de cosmetice si sapunuri, dar si drept combustibil pentru lampi, iar fructele maslinilor faceau parte din ofrandele zeilor.
Pentru obtinerea unui litru de ulei sint necesare in jur de cinci kilograme de masline, iar metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorilor nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct.

*Uleiul de masline si sanatatea*

Consumul moderat, dar sistematic de ulei de masline obtinut prin presare la rece este benefic pentru sanatate.
Previne cancerul de sin prin inhibarea unor gene raspunzatoare de aparitia maladiei.
Este foarte bun adjuvant in tratarea afectiunilor hepatice, mai ales in dischinezii biliare, avind efect colagog. Este deosebit de util in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari. Este decongestionant hepatic, antiinfectios, cicatrizant, antianemic, antirahitic, scade colesterolul din singe si previne bolile de inima.
Amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi si disfunctiile generate de diabetul zaharat.
Uleiul de masline este indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu sistem imunitar slabit si amelioreaza efectele depresiilor.
Acizii grasi mononesaturati continuti in uleiul de masline intaresc imunitatea, dar si rezistenta vaselor sanguine si a peretilor arteriali.
Uleiul de masine este laxativ, fara a produce colici, avind efect helminitic (omoara viermii intestinali), util in stari de constipatie, care amelioreaza ulcerul gastric.
Uleiul de masline este cunoscut si pentru calitatile sale afrodisiace. „Maninca ulei de masline si vino la noapte la mine”, spune o semnificativa zicala greceasca.
Fiind considerat un ulei al frumusetii, el face pielea mai stralucitoare, o hidrateaza si o regenereaza.
Poate fi utilizat impotriva caderii parului.
Uleiul de masline intareste unghiile fragile.

*Un gust mai bun, cu ulei de masline*

Alaturi de otet si de sarea gema neiodata, uleiul de masline este ideal pentru conservare (carne, peste, legume, brinza etc.).
Dulciurile pregatite cu ulei de masline sint mai gustoase.
Ueiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului, atunci cind este folosit alaturi de suc de lamiie, otet si oua in prepararea sosurilor pentru aperitive.
In comparatie cu alte tipuri de ulei, cel de masline cu adevarat extravirgin, extras direct prin presarea la rece a fructelor, este una dintre cele mai stabile grasimi la temperaturi inalte, avind punctul de ardere in intervalul 207-250 grade Celsius.
Uleiul de masline este cea mai usor digerabila grasime dintre cele comestibile.
Uleiul de masline este unicul aliment fundamental ce provine dintr-un fruct, in timp ce toate celelalte uleiuri provin din seminte.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger