AcasăOldDubai, «Visul de aur», transformat in praf

Dubai, «Visul de aur», transformat in praf

Dubai, orasul construit din mare si desert, statul-oras care a inventat termenul de „exclusivist”, locul unde au luat nastere cele mai fanteziste proiecte arhitecturalo-turistice, zona in care bogatii lumii veneau sa se rasfete, Dubaiul, risca sa devina cea mai costisitoare amintire a civilizatiei.

*Ce a fost…*

In urma cu mai multi ani cind am avut sansa sa vizitez Dubaiul, am crezut ca am nimerit in paradisul distractiei. Un paradis in care fiecare luna din an era decretata ca fiind „Shopping Festival”, in care, daca aveai bani, puteai sa faci ce nici macar nu ti-ai fi imaginat vreodata. Turneele de tenis, cursele de cai, cursele auto sau pe apa, show-urile aeriene se tineau lant in Dubai. Cel mai mult m-au impresionat insa, pe linga constructiile ridicate in plin desert, tufele de verdeata de pe marginea drumurilor ce strabateau orasul-stat. Fiecare tufa era inzestrata cu un mic furtun prin care curgea apa. Si asta, in plin desert, unde apa este mai valoroasa ca aurul.
Despre seicii din Dubai se spunea ca nici macar nu stiau citi bani au – atit erau de bogati. Pe strazi pot fi vazute masini personalizate 100% special pentru seicii de aici, care platesc, de exemplu, ca in loc de marca masinii sa fie scris numele lor. In Dubai, cetatenii micului stat pot sa stea acasa si sa nu faca nimic – seicul le varsa lunar in cont o suma de bani destul de mare pentru a nu se mai gindi la ziua de miine. De aceea, in Dubai, majoritatea muncilor sint prestate de imigranti. Cu alte cuvinte, Dubai a fost un dublu paradis: pentru turisti dar si pentru propriii cetateni. Acum, din paradisul construit in plin desert, Dubaiul risca sa intre in faliment si sa faca drumul inapoi spre praful desertic din care a fost creat.

*Omul-stat*

Omul cheie in dezvoltarea uluitoare a orasului din ultimii ani este vicepresedintele Emiratelor Arabe Unite, care este totodata si emir al Dubaiului, al cincilea pe lista celor mai bogati oameni de pe pamint, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum. Seicul si-a transformat practic tinutul dintr-un stat adormit intr-un paradis fiscal al afacerilor dar si capitala mondiala a luxului. Si practic nu exista afacere in Dubai in care seicul Mohammed sa nu fie implicat. De altfel, majoritatea companiilor din Dubai ii apartin lui sau rudelor sale. Cu alte cuvinte, Dubaiul e seicul Rashid al Maktoum iar seicul e Dubaiul. El este omul care astepta in 2010, 15 milioane de turisti in Dubai. Dar, criza care a atins invincibilul Dubai a facut ca si averea seicului sa scada brusc de la 28 de miliarde de dolari la16 miliarde. Si, se pare ca modul super-liberal de conducere a economiei micului stat, impusa de seic, a facut ca in prezent Dubaiul sa aiba datorii aproape egale cu PIB-ul sau de anul trecut, de peste 80 de miliarde de dolari.

*Speculatii…*

Totusi, cum de s-a ajuns aici? Speculatiile bursiere “fantoma” cu actiunile firmelor care activeaza in Dubai plus politica neinterventionista a statului in economie au creat premisele dezastrului de saptamina trecuta. Cind Dubaiul a anuntat ca doreste sa amine plata unei parti a datoriilor acumulate de companiile de stat in valoare de 80 de miliarde de dolari. Anuntul a produs un val de deprecieri ale burselor din intreaga lume, dar si o zdruncinare a intregului sistem financiar-fiscal. Ieri, indicii bursieri din Dubai si Abu Dhabi au scazut in mod dramatic, pentru a doua zi consecutiv, in deschiderea sedintei, inregistrindu-se pierderi de aproximativ 6%. Tot zilele trecute reprezentantii firmei care construiesc hotelul Burj Dubai – cea mai inalta cladire din lume, care urma sa fie finalizata in 2010, au anuntat inghetarea pentru moment a proiectului. De fapt, intreaga economie a orasului-stat, bazata in proportie de aproape 100% din turism si constructii este inghetata.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger