AcasăOldSteven Spielberg: "De cite ori ma duc la un film este magic,...

Steven Spielberg: „De cite ori ma duc la un film este magic, nu conteaza ce film ruleaza”

Anii ’70 aveau sa aduca pentru cinematografia nord-americana „noul val”. Sint anii in care se afirma regizori valorosi, din trei directii: californienii F. F. Coppola si George Evans, newyorkezii Martin Scorsese si Brian De Palma, autodidactii Peter Bogdanovich si Steven Spielberg.

In primii ani din cariera de regizor a lui Spielberg, filmele sale SF si de aventura erau vazute ca un moment de cotitura in industria moderna a filmului. Steven Allan Spielberg OBE s-a nascut in Cincinnati, Ohio, pe 18 decembrie 1946 si este fiul lui Leah Adler, restauratoare si concert maestro de pian, si Arnold Spielberg, un inginer specialist in computere. Are trei surori si s-a lovit inca din copilarie de adevaratul sens al cuvintului antisemit, mai ales ca multi dintre colegii sai erau de origine germana. A fost tentat sa-si renege originea evreiasca.

*Intilnire cu pelicula de 8 mm*

Spielberg a devenit cercetas in 1958 si a reusit sa obtina o insigna de merit in domeniul media realizind un film de 9 minute pe o pelicula de 8 mm, numit The Last Gunfight. La virsta de 13 ani, Spielberg a cistigat un premiu pentru un film de razboi de 40 de minute pe care l-a numit Escape to Nowhere.

*Primul profit din film: 100 de dolari*

Rezultatele lui scolare nu-i permiteau sa se integreze in scolile
de cinema dorite, asa ca a urmat cursu­rile de arta dramatica la scoala Arcadia High School, in Phoenix, unde, la virsta de 16 ani, a scris si regizat primul sau film independent, un film science-fiction de 140 de minute numit Firelight, care mai tirziu avea sa il inspire pentru Intilnire de gradul trei. Filmul, care avea un buget de 400 de dolari, a fost difuzat in cinematograful local si a atins un profit de 100 de dolari.

*Respins la Facultatea de Stiinte Cinematografice din cauza notelor mici*

Parintii sai divorteaza in 1964, ceea ce-l va marca profund pe tinarul Spielberg, care traieste aceasta situatie ca pe o destramare a unei copilarii fericite si venirea in contact cu o rautate si o neintelegere cronica a adultilor. Dupa divortul parintilor, Steven s-a mutat in California impreuna cu tatal sau, cele trei surori ale sale impreuna cu mama sa raminind in Arizona. Tinarul Spielberg a incercat de trei ori sa inceapa studiile la Facultatea de Stiinte Cinematografice, dar a esuat de fiecare data din cauza notelor mici. Pentru lucrurile in plus, pe care scoala nu i le-a putut oferi, a fost un autodidact, realizind de timpuriu filme de amatori. Dupa ce Spielberg a devenit faimos, facultatea i-a oferit o diploma de onoare in 1994.

*Influenta vietii personale in filme*

Filmele realizate de Spielberg au citeva caracteristici comune, puternic influentate de momentele din viata personala:
Relatia dintre tata si fiu, dintre copil si adult, este adesea un subiect important care aduce confruntarea. In E.T., copiii il primesc pe micutul extrarerestru si-l ascund de parintii lor care sint incapabili sa iubeasca mica fiinta vie. In Jurassic Park, Allan Grant, paleontologul, detesta copiii, la inceputul filmului, iar in „Razboiul lumilor”, Ray, personajul principal, este rau si este intr-un permanent conflict, relatia tata-fiu fiind simburele conflictului. Au fost voci care au vazut la originea acestui fenomen divortul parintilor lui Spielberg, consecinta absentei tatalui pentru viitorul realizator.
Science-fiction-ul nu se petrece pe o alta planeta sau galaxie, ci pe planeta noastra, in familiile americane reprezentante ale clasei mijlocii, care nu au o adevarata istorie ci doar banalitatea vietii membrilor ce o compun, cele mai multe teme nascindu-se din cosmarurile copilariei si din dorintele regizorului de a-si speria surorile. In prima sa opera de gen, „Intilnire de gradul III” (1977), extraterestrii vin sa viziteze Pamintul. In 1982, E.T. se gaseste pierdut pe Pamint iar in final, in „Razboiul Lumilor”, extraterestrii se ascund sub pamint asteptind evolutia oamenilor pentru ca in final sa-i manince.
Spielberg isi plaseaza actorii in locuri cu lumina orbitoare, reinvie in memoria inconstienta a spectatorului amintiri care au fost cu siguranta primele „traumatisme majore” pe care fiecare dintre noi le-a trait: momentul nasterii. „Clipa cind vezi pentru prima oara lumina. Acest moment a fost cu siguranta un SOC, pentru ca ne-a scos din pintecele mamei si ne-a expus unei lumini pe care nu ne-a fost niciodata dat sa o vedem”.

Nu stim ce va face Steven Spielberg in continuare, dar un lucru este sigur: atunci cind va veni Apocalipsa, pe cer va scrie: Directed by STEVEN SPIELBERG

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
78 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger