AcasăOldCeaiul verde, "elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi"

Ceaiul verde, „elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi”

Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decit prin anul 350 i.Hr, in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia a fost vreme indelungata considerat mai mult o planta medicinala decit o bautura. In textele europene apare in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de ceai.

*Ceaiul verde face diferenta – Ceai virgin*

Diferenta dintre ceaiul verde si celelalte tipuri de ceai consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit. Imediat dupa cules, frunzele sint trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sint uscate si rulate, astfel impiedicindu-se fermentarea. Ceaiul verde este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat sau ceai virgin.

*”Medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”*

Calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa Mentinerea sanatatii prin ceai (1211): „Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana care cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga”. Din toate timpurile ceaiul este „elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi”. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atit de mult incit acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se spunea in vechime „Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele.
Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete.
Alcaloizii exercita un efect de stimulare nervoasa. Teina si cafeina stimuleaza arderea grasimilor, are proprietati diuretice. Frunza de ceai intreaga contine mai multa teina decit cea in pliculete, deoarece pentru pliculete sint folosite ramasitele de la ceaiul varsat. Flavonoidele, protejeaza impotriva stresului.
Substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului.
Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

*De stiut despre ceaiul verde*

Reduce riscul aparitiei cancerului, prin inhibarea celulelor tumorale in special pe colon, pancreas, rect, vezica urinara, esofag, stomac, fara a afecta celulele sanatoase
Ajuta la tratarea artritei reumatoide
Reduce nivelul colesterolului din organism
Creste metabolismul
Ajuta organismul sa lupte impotriva virusilor si a bacteriilor imbunatatind sistemul imunitar
Ajuta la distrugerea radicalilor liberi
Are un efect calmant reducind stresul si oboseala
Lupta impotriva bolilor cardio- vasculare
Are proprietati antibacteriene si antivirale
Secretul ceaiului verde il reprezinta continutul sau de polifenoli, in special EGCG-ul (Epigallocatechin gallate), care este un antioxidant foarte puternic.
Noi dovezi sugereaza ca ceaiul verde este bun pentru diferite diete, elimina grasimile din organism arzind mai multe calorii decit cafeaua sau un placebo.
Ajuta la prevenirea cariilor
Poate preveni intoxicatiile alimentare
Foarte multe cosmetice contin extract de ceai verde, avind efecte benefice asupra frumusetii
O ceasca de ceai verde poate contine intre 20 si 70 miligrame de cofeina

*Ceremonia ceaiului in Japonia, Ceaiul Matcha*

Matcha se obtine astfel: frunzele dupa ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moara devin o pudra verde, solubila in apa. Aceasta pudra de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune un gram intr-o ceasca de apa la 60 de grade si se agita cu un betisor pina la aparitia unei spume verzi, translucide. Bautura obtinuta, destul de inchisa la culoare si in special tare in teina, este usor amara, avind o aroma proaspata care aminteste de vegetatia umeda de padure. Este extrem de sanatos, are proprietati antioxidante si previne aparitia cancerului de colon sau stomac. Exista varietati diferite de ceai verde, in functie de zona in care a fost cultivat. Ceaiul verde poate fi preparat si direct din frunze, in afara ceremoniei ceaiului.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger