AcasăOldIndustria spirtoaselor intra in coma. Alcoolica

Industria spirtoaselor intra in coma. Alcoolica

Se spune ca orice criza economica mareste numarul “viciatilor” in sensul ca, din cauza problemelor, oamenii fumeaza mai mult dar si beau mai mult. Chiar daca la inceputul crizei, in România consumul de alcool a crescut, acum dupa un an situatia s-a schimbat dramatic.

*Un faliment anuntat*

Zeci de fabrici de bauturi spirtoase de nivel mic si mijlociu au intrat in faliment in acest an, pe fondul scaderii pietei cu circa 20%. “Piata bauturilor spirtoase a scazut cu 20% in primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut”, a declarat Romulus Dascalu, presedintele asociatiei Garant, din care fac parte majoritatea jucatorilor din piata de bauturi spirtoase. Si, cu toate ca in 2008, piata alcoolului a fost de circa 600 de milioane de euro “in acest an, zeci de producatori mici si mijlocii de spirtoase au intrat in faliment si si-au inchis fabricile. Speram ca pentru anul viitor sa nu avem o crestere a nivelului taxelor, pentru ca economia subterana va creste, iar bugetul nu va incasa mai mult”, explica Dascalu. Si desi producatorii nu au urcat prea mult preturile la bautura, ne putem intreba, au renuntat oamenii sa mai bea? Raspunsul este unul negativ. Oamenii prefera fie sa-si faca bautura acasa fie sa o achizitioneze de pe piata neagra.

*La anul, creste acciza*

Industria ar putea avea insa probleme si mai mari incepind cu anul viitor cind bauturile se vor scumpi, “impulsionate” de majorarea accizei.
“Acciza este de 750 euro pe hectolitrul de alcool pur, iar anul acesta cotatia in euro la care se calculeaza acciza a crescut cu peste 14% in raport cu leul. Din acest motiv, spirtoasele mai slabe, precum lichior, bitter, martini sau campari, se vor scumpi cu 4-6%, iar cele tari, cum ar fi whiskey sau vodka, vor inregistra cresteri de preturi de 6-8%”, a afirmat presedintele Garant.
El a mai spus ca anul viitor va fi, de asemenea, un an “prost” pentru piata spirtoaselor si ca vor mai fi inchise alte fabrici. Credem ca daca nebunia asta cu criza mai tine mult, in viitorul apropiat vom fermenta iarba din fata blocului ca sa ne mai putem delecta cu o spirtoasa.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul