AcasăOldI was the one

I was the one

*”Nu stiu nimic despre muzica. La nivelul meu, nici nu trebuie”*

Regele Rock-and-Roll-ului nu a fost un muzician scolit, el obisnuind sa cinte la chitara si la pian dupa ureche. El nu stia sa citeasca muzica, el o simtea si cinta ce ii placea.

Intr-o casa modesta, intr-un orasel din statul American Mississippi, in ziua de 8 ianuarie 1935, Gladys Presley a adus pe lume doi gemeni: Jesse Garon, nascut mort, si Elvis Aaron Presley. Intre Elvis si mama sa a existat o relatie speciala, fiind foarte atasati unul de celalalt. Familia Presley avea un trai fara pretentii, ceea ce a dus la alaturarea lor bisericii Assembly of God (cea mai mare grupare de penticostali din lume). Copilul a crescut in mijlocul familiei, alaturi de rudele care locuiau in aceeasi zona a orasului Tupelo.

*Debut in corul bisericii*

Elvis a cintat de mic in corul bisericii impreuna cu familia, muzica si predicile inradacinindu-se adinc in modul de a gindi al muzicianului. „De cind aveam doi ani, tot ceea ce ascultam era muzica gospel. Acea muzica a devenit o parte din viata mea si era ceva atit de natural la fel ca si dansul. Era un mod de a uita de problemele vietii, ma relaxam”. Tot in orasul natal, are pentru prima data ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, alaturi de muzica gen country din programele radio.

*Primii bani cistigati din muzica: cinci dolari*

Prima aparitie pe scena a avut-o la virsta de 10 ani, imbracat in cowboy, cintind Old Shep, in cadrul unui concurs de tinere talente organizat in Tupelo, cu ocazia tirgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show si cistigind premiul al doilea, cinci dolari si posibilitatea de a intra gratis la toate atractiile tirgului.

*Elvis, inaintea timpului si detasarea de generatia lui*

Nu dupa mult timp, se muta in nordul orasului Memphis, in incercarea parintilor sai de a-si croi o viata mai buna. Munceste in diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, in paralel urmind liceul si continuind sa cinte la chitara. Isi lasa parul lung si perciunii sa creasca, ceea ce il face sa se distinga de ceilalti adolescenti. Participa la un concurs de talente, unde, cin­tind la chitara intr-un stil considerat dur si agresiv, primeste mai multe aplauze decit toti ceilalti, cistigind premiul intii.

*Memphis, intilnirea cu muzica blues a negrilor*

Elvis a frecventat in Memphis locurile unde era prezent stilul hillbilly sau cel gospel, insa o puternica influenta asupra carierei sale a avut-o muzica blues. Multe din viitoarele inregistrari ale sale au fost inspirate din creatiile compozitorilor si interpretilor locali, printre care: Arthur Crudup, Rufus Thomas si B.B. King, interpreti ce aveau frecvente aparitii in localurile de pe Strada Beale si unde se cinta – preponderent – muzica blues a negrilor.
B.B. King a afirmat: „Il stiam pe Elvis inca dinainte de a deveni popular, el obisnuia sa fie in preajma noastra si cu noi… pe strada Beale”.
Elvis a fost si este in preajma noastra, a tuturor, este in inimile celor care, cel putin o data in viata, au iubit, au strins in brate pe cineva, asa cum i-a indrumat Regele: „Love me tender, love me sweet, never let me go”.

*Destin – chitara cadou in locul bicicletei mult dorite*

Parintii incercau sa satisfaca dorintele micului Elvis, dar neputindu-si permite bicicleta mult visata de fiu, ii daruiesc copilului, la virsta de 10 ani, prima chitara.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
58 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger