AcasăOldCarnea de pui se scumpeste cu peste 20%, de la 1...

Carnea de pui se scumpeste cu peste 20%, de la 1 ianuarie

Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din România (UNCPR) estimeaza ca, de la 1 ianuarie 2010, carnea de pui se va scumpi cu pina la 30%. “Dupa ce se vor elimina subventiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producatorii vor majora imediat preturile cu 20-30%.
Potrivit normelor europene, subventia de 1,6 lei pe cap de pui se elimina de la 1 ianuarie, iar Guvernul inca nu a stabilit cum vom lucra in continuare”, a declarat, ieri, Ilie Van, presedintele UNCPR. El a adaugat ca scumpirea de peste 20% a carnii de pui ar urma sa compenseze eliminarea subventiei. Potrivit declaratiilor lui Ilie Van, piata carnii de pui trece in ultima perioada prin cea mai dificila situatie din ultimii ani. “In doar o saptamina, preturile la poarta fabricii au scazut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasa la 5,5 lei. Acest lucru s-a intimplat din cauza evaziunii fiscale in masa. Intre tarile UE nu se plateste TVA, motiv pentru care importatorii cumpara carnea din afara, o vind aici mai ieftin decit producatorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producatorii români au fost nevoiti sa scada brusc preturile cu peste 10%”, a explicat Van, mentionind ca ieftinirea din ultimele zile nu se va regasi in magazine, pentru ca diferenta va fi pastrata de retaileri. El a mai spus ca la 6,2 lei pe un kilogram de carcasa la poarta fabricii, producatorii de pui abia isi acopereau cheltuielile.
„Daca Guvernul nu va lua masuri urgente cu aceste importuri, nu va avea ce mai incasa nici de la noi. In aceste conditii, o mare parte dintre producatori vor da faliment anul viitor. Deja, multi fermieri au anuntat ca nu mai populeaza de anul viitor, adica nu vor mai avea pui la crestere”, a afirmat Van.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
59 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger