AcasăOldV-ati angaja la Metrorex?

V-ati angaja la Metrorex?

In anul 1981, presedintele american Ronald Reagan a luat o masura fara precedent in istoria Statelor Unite. La 3 august 1981, sindicatul Patco, care reunea peste 13.000 de controlori de trafic aerian, a anuntat ca intra in greva generala, pentru conditii mai bune de munca, cresterea salariilor si reducerea saptaminii de lucru. Reagan a refuzat toate solicitarile sindicalistilor si i-a somat ca in 48 de ore sa se intoarca la lucru. Si cum sindicalistii au refuzat, Reagan a concediat 11.345 din cei 13.000 de controlori de trafic aerian, interzicindu-le celor disponibilizati sa se mai angajeze vreodata intr-o slujba federala. Asta da mina de fier…

*Nimeni nu e de neinlocuit*

Sigur, presedintele Regan a riscat mult cind a luat aceasta masura. Pentru ca sistemul de trafic aerian din SUA si-a revenit dupa mai bine de zece ani. Dar cu toate astea a reusit sa faca fata cu brio situatiei critice de dupa disponibilizarea in masa. Ce a vrut sa demonstreze presedintele american cind a luat aceasta decizie? Credem ca a vrut sa arate ca nimeni nu e de neinlocuit mai ales cind vine vorba de angajatii de la stat. Si ca el, ca sef al executivului, poate sa ia orice masura considera de cuviinta, mai ales cind e vorba de securitatea nationala.
Intrebarea este: putem face un paralelism intre ce s-a intimplat in State cu ceea ce se intimpla acum cu Metrorex? Putem si nu putem. La modul particular nu se poate face o comparatie avind in vedere obiectul de activitate mult mai important al controlorilor de trafic aerian fata de angajatii Metrorex. La modul general situatia este aproape idenitica: ambele entitati presteaza pentru stat.

*Chiar asa…*

V-ati angaja la Metrorex? Probabil ca miile de mecanici de locomotiva disponibilizati din CFR dar si personalul TESA somer si nu numai, asteapta sansa unui loc de munca. In cazul in care o „mina de fier” ar lua decizia sa actioneze dupa modelul presedintelui american. „Nu va convine ca aveti venituri nete medii nemajorate de 2.500 de lei, adica bani cu mult mai multi decit incaseaza pe luna cei care folosesc zilnic metroul si care sufera din cauza crizei economice, criza pe care voi nici nu o vedeti? Afara cu totii!!!”, ar spune „mina de fier” in varianta româneasca. In plus, sa nu uitam ca in România salariul mediu este de 1.693 lei, iar salariul mediu la Metrorex este de 2.600 lei la care se adauga si alte facilitati. Nu trebuie uitat nici faptul ca Metrorex este subventionata de stat, stat care, daca si-ar retrage subventia, ar scumpi calatoria cu metroul de citeva ori.

*Mina de burete*

Asadar, Reagan a vrut sa demonstreze ca poate conduce SUA cu mina de fier. Si asa a si fost. In România de 20 de ani locuitorii care o populeaza asteapta providentiala “mina de fier” care sa “faca ordine in tara asta”. Numai ca, interesele “intretesute” ale clasei politice românesti face concurenta “constructiva” dintre partide sa dispara.
De aceea, credem ca in România, in mod real, nu exista decit un singur mare partid politic (compus din partidele care conteaza) care are “misiunea” de a-si satisface propriile interese de grup. Iar in acest context, o “mina de fier” ar fi inutila, aceasta fiind inlocuita cu o “mina de burete”, care-i mingiie usor pe politicieni pe ceafa.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
62 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger