AcasăOldCaldura româneasca, cea mai scumpa din Europa

Caldura româneasca, cea mai scumpa din Europa

Uniunea Europeana ne tot trage de mineca sa aliniem pretul la utilitati la nivelul celor din Vest. Lucru care partial s-a si intimplat. Numai ca, avind preturile la electricitate, gaz metan, pacura, agent termic similare cu cele din tarile UE, este o adevarata povara pentru români, din cauza veniturilor mult mai mici fata de cele din Uniunea in care, cu onor, sintem integrati. De parca inaltii oficiali de la Bruxelles ar fi zis “asta e un amanunt care nu ne intereseaza, oricum românii sint prosti si nu se prind. Au vrut sa fie cetateni ai UE, sa plateasca la fel ca ceilalti”.

*PIB-ul nu se pune*

Un studiu al AT Kearney ne releva cu gratie faptul ca in România consumatorii platesc in medie cu 18% mai mult pentru energia termica in sistem centralizat comparativ cu celelalte state europene. Motivul? Vesnica ineficienta a companiilor care asigura acest serviciu. De aceea, pretul gigacaloriei in România este in medie de 60 de euro, nivel similar cu cel din Germania, insa Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor este de aproape cinci ori mai mic.
Astfel, potrivit AT Kearney, PIB pe locuitor este de 6.334 de euro, in timp ce in Germania se ridica la 30.428 de euro. Mai mult, tara care are printre cele mai mari niveluri de trai din Europa – Finlanda, cu un PIB pe locuitor de 35.094 euro, plateste pentru gigacalorie 59 de euro, mai putin cu un euro fata de noi. De asemenea, in Lituania, tara cu un PIB pe locuitor de 9.582 de euro, pretul gigacaloriei este de numai 39 de euro. “Pretul din România genereaza o importanta povara suplimentara asupra bugetelor locale si de stat care subventioneaza pretul consumatorilor casnici, in timp ce industria româneasca sufera din cauza costurilor mai mari de productie”, precizeaza studiul.

*Subventiile si criza*

Sint semne ca statul ar putea fi in imposibilitatea de a mai plati diferite subventii si de aceea ne intrebam ce s-ar intimpla daca nu ar mai putea subventiona agentul termic care ne incalzeste casele. Raspunsul e simplu: subventiile in pretul final al gigacaloriei acopera, in medie, aproximativ 48% din costurile totale de productie, distributie si furnizare. De aceea, pretul gigacaloriei, care este acum de 60 de euro, cel mai probabil s-ar majora cu circa 48% si ar ajunge undeva la 80-90 de euro, pret care ar ingheta instantaneu caloriferele. Explicatiile profitabilitatii scazute a majoritatii companiilor din sectorul energiei termice sint, potrivit AT Kearney, preturile in crestere ale combustibililor, in special al gazelor naturale, mecanismele improprii de ajustare a preturilor fata de cursul valutar, investitiile insuficiente in retele de transport si distributie a energiei termice si lipsa masurilor de restructurare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger