AcasăOldFetele frumoase si merele de aur

Fetele frumoase si merele de aur

Marul este un aliment miraculos, la indemina oricui. Consumind zilnic cite un mar, sanatatea si frumusetea voastra vor avea numai de cistigat.
De multa vreme se stie ca marul contine o importanta cantitate de vitamina C (7-12 mg la 100 grame). Dar cercetarile moderne arata ca acest fruct are si alte proprietati, cea mai importanta fiind aceea de incetinire a dezvoltarii celulelor canceroase. Marul este o importanta sursa de zahar, de aceea se recomanda consumarea lui inaintea mesei, pentru ca zaharul sa fie digerat complet si organismul sa obtina energie maxima. Dupa masa, sucurile gastrice nu mai digera bine fructul care fermenteaza. In plus, un mar asigura 20% din necesarul zilnic de fibra a organismului. Se recomanda consumarea merelor fara a le curata de coaja, pentru ca aceasta contine mai multa vitamina C si mai multe substante nutritive decit in pulpa. Coaja marului este de cinci ori mai bogata in vitamina A decit pulpa.
Marul contine atit alfa-hidro acizi, care contribuie la improspatarea epidermei si au efect exfoliant, cit si pectina, care confera fermitate si elasticitate pielii, avind totodata si efect antiinflamator. Consumul merelor iti garanteaza o respiratie proaspata si o dantura sanatoasa.
Sucul de mere are efect benefic asupra digestiei si ajuta la combaterea constipatiei.
Bogat in vitamina C, sucul de mere ajuta la absorbtia fierului de catre organism. Datorita acestei proprietati, este ideal pentru copiii mici, fiind primul suc recomandat de medici.
Marul continua sa se coaca si dupa cules. Nu se pastreaza la temperatura camerei, pentru a incetini acest proces si pentru a-i asigura o viata mai lunga, dar si pentru a-si pastra aroma. Trebuie curatat si taiat cu putin timp inainte de oxidare (marul se innegreste). Pentru a-si pastra culoarea, se poate pune fructul curatat intr-un suc format din o parte zeama de lamiie si trei parti de apa.
Masca pentru albirea tenului
Feliile subtiri de mar se fierb putin in lapte, se freaca pentru a obtine o pasta si se aplica pe fata 20 de minute, apoi se spala cu apa rece.

*Pentru ochii obositi*
Amesteca doua lingurite de sos de mere neindulcit cu un cartof ras. Imbiba doua dischete demachiante cu acest amestec si aplica-le pe ochi, timp de 10-15 minute. La sfirsit, clateste-te cu apa calduta.

*Masca din suc de mere*

Curatati citeva mere si radeti-le pe o razatoare de sticla sau din material plastic. Stoarceti pulpa fructului printr-un tifon. Amestecati sucul cu o lingura de iaurt si intindeti compozitia pe obraz, git si sini. Sucul marului da vigoare tesuturilor.

Masca pentru inchiderea porilor, infrumusetarea pielii, inlaturarea impuritatilor: Se rade marul, se adauga miere, se intinde pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute.

O cura naturala impotriva cosurilor: pielea se freaca de doua ori pe zi cu o felie de mar.

*Tort de mere cu frisca*

Ingrediente
l mere (8-10, de aceeasi marime, daca este posibil); l150-200 gr zahar pentru caramel; l6 oua; l6 linguri de zahar; l6 linguri de faina; lvanilie; l300-400 gr frisca.
Preparare
Se alege o cratita larga, emailata de preferinta, in care se asaza merele cu codita in sus, unul linga altul (in cercuri), pentru a afla de cite avem nevoie. Merele se spala, se curata de coaja si se scobesc cu grija de seminte.
Intre timp, in cratita curata se pun cele 150-200 gr zahar si se lasa pe foc pina se caramelizeaza (face un pic de spuma), apoi prin rasucirea rapida a cratitei se intinde zaharul pe fundul cratitei si cit mai sus pe peretii acesteia. Se asaza in cratita cu caramel inca fierbinte merele curatate, in cercuri (exact ca atunci cind am determinat numarul lor), in scobitura fiecarui mar se adauga cite o lingurita de dulceata (visine, cirese, capsuni, gutui etc.) sau una de miere si se presara putin zahar deasupra, peste toate. Se baga cratita cu mere la cuptor (incins in prealabil) si se lasa acolo la foc mediu circa 1/2 de ora sau pina se coc merele (sint moi la usoara apasare).
Cind merele sint aproape coapte, se bate compozitia de blat, care va fi turnata deasupra lor.
Se bat cele 6 albusuri bine (pentru a fi mai spumoase se pot adauga 3 linguri de apa rece), se adauga zaharul, vanilia si cind compozitia nu mai cade de pe tel se adauga treptat fiecare galbenus si, la sfirsit, faina. Cu faina nu se mai bate, doar se amesteca usor pentru a nu-i sparge toate bulele de aer.
Se scoate cratita cu mere coapte din cuptor si deasupra lor se toarna compozitia de mai sus. Se mai coace circa 25-30 de minute (se verifica dupa primele 20 de minute, apasind usor cu degetul – daca blatul s-a copt, revine rapid la forma initiala), apoi se scoate din cuptor si se rastoarna imediat pe un platou cu merele in sus (ce ramine lipit de cratita se da usor jos si adauga peste mere). Se lasa sa se raceasca.
Dupa ce blatul cu mere s-a racit, se acopera din belsug cu frisca si se orneaza dupa preferinta. Tortul se serveste rece, de la frigider.

*Placinta cu mere, de post*

Ingrediente
Foaie: 1 kg faina, 80 gr margarina, 2 pliculete de zahar vanilat,
2 pliculete de praf de copt, 100 ml otet, putina apa (circa 100 ml)
Preparare
Se amesteca praful de copt si zaharul vanilat cu faina, apoi se amesteca cu margarina, otetul si cu apa. Se framinta bine aluatul obtinut, se lasa 10 minute la frigider, dupa care se scoate si se imparte in 2 sau 3 bucati si fiecare se intinde si se face foaie. Prajitura poate avea doua sau trei foi, dar cantitatile date sint pentru doua foi de marimea tavii de acasa. Tava se unge foarte usor cu ulei, se tapeteaza putin cu faina si apoi se pune prima foaie in ea si se inteapa din loc in loc cu o furculita, dupa care se lasa 5 minute la cuptor, in mijloc (doar prima foaie pe tava!). Cind se scoate, se adauga merele curatate de cotor, spalate, rase, stoarse si amestecate cu zahar si scortisoara, dupa gust. Acestea se intind uniform pe toata suprafata foii. Peste ele se adauga a doua foaie, care se inteapa cu furculita din loc in loc si apoi se baga tava inapoi la cuptor, tinindu-se 30 de minute la foc potrivit.
Servire
Dupa ce se raceste, se serveste presarata cu zahar pudra.

*Beneficiile otetului de mere*

Otetul de mere este un anti­biotic natural care trateaza eficient infectiile, fara a avea insa efectele adverse pe care le dau, de regula, medicamentele. Beneficiile otetului de mere sint:
lechilibreaza nivelul colesterolului;
previne intoxicatiile alimentare;
trateaza anumite probleme ale pielii, precum acneea;
ajuta impotriva alergiilor;
previne oboseala musculara dupa efectuarea exercitiilor fizice;
intareste sistemul imunitar;
ajuta in lupta impotriva kilogramelor in plus;
imbunatateste digestia si te scapa de constipatie;
combate respiratia urit mirositoare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
81 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger