AcasăOldCriza muta "capsunarii" in India

Criza muta „capsunarii” in India

Se stie ca, pina la declansarea crizei, peste doua milioane de români prestau diferite munci in alte tari, in special in Spania si Italia. Si cei mai multi dintre ei erau „concentrati” in Spania la cules de capsuni. Si de aici a aparut apelativul „capsunar”, ce se referea la toti românii care muncesc in strainatate. De cind cu criza, multi dintre capsunari s-au intors in tara si chiar daca ar vrea sa mai munceasca in strainatate nu prea mai au unde. Decit prin Asia…

*India, „aspirator” de angajari*

Cu toate ca pare greu de crezut, exista si tari care inca ofera locuri de munca si care se lauda ca potentialul de crestere pe viitor a numarului de joburi va evolua constant. Astfel, compania americana Manpower a facut un sondaj in 72.000 de companii din 35 de tari din lume, inclusiv România, intocmind un top al celor mai promitatoare state, din punct de vedere al gasirii unui loc de munca. Pe primul loc se afla India, unde se preconizeaza o crestere a ofertei de locuri de munca cu 34% in special in domeniile vinzarilor angro si comertului cu amanuntul. Pe locul doi se gaseste Brazilia cu un potential de angajari de 22% in toate sectoarele din industria tarii si, in special, in sectorul serviciilor, unde oferta e mai mare cu 33% decit pina acum. Urmeaza Taiwanul cu un potential de noi joburi de 17%, in special in sectorul transporturilor si cel al utilitatilor. Capsunarii interesati de finante si asigurari sau comert pot merge in Singapore care are o cerere pe piata locurilor de munca de 14%. Si Columbia are nevoie de mai multi muncitori (inca 13% din forta de munca), in special in sectoarele industriale.

*Spania si România in galeata*

Raiul capsunarilor pe vremuri, Spania a devenit tara cu o cvasitotala lipsa de oferte de locuri de munca detinind un indice negativ de -11%. Aici nici macar in restaurante si hoteluri – cel mai dezvoltat sector din Spania, nu se mai fac si nici nu se vor mai face angajari. Tot cu -11% este cotata si România, unde sectorul constructiilor este intr-o situatie dezastruoasa, „oferta” de joburi fiind – 23%. Irlanda, cu o cerere negativa de -10% are fix aceeasi problema in sectorul constructiilor, dar si acelasi procent negativ ca si România. Cu -5% Italia sta ceva mai bine si se spera chiar ca oferta de munca in transporturi si comunicatii sa creasca in viitorul apropiat cu 9%. In schimb, in sectorul minier asteptarile sint de -13%. In fine, Japonia, Cehia si Ungaria sint tari in care pesimismul de noi angajari se traduce in procentul de -4%. Asadar, cu exceptia citorva tari din Asia si America de Sud, in lume sufla vintul rece al somajului.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
53 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger