AcasăOldLUMINILE ARTEI EXTREM-ORIENTALE IN LICITAŢII PUBLICE (III)

LUMINILE ARTEI EXTREM-ORIENTALE IN LICITAŢII PUBLICE (III)

O piesa speciala pe care trebuie in chip necesar sa o amintesc a fost un SERVICIU DE „PETIT DÉJEUNER”, prezentat in cadrul unei licitatii la DROUOT-RICHELIEU (19 octombrie 2009) si vindut pentru suma de 40.105 euro. Citeva particularitati, pe care le voi prezenta in continuare, i-au asigurat interesul major din partea a numerosi colectionari, justificativ pentru pretul de vinzare obtinut.
In fapt, serviciul se compune dintr-un BOL miniatural (cu diametrul de 9 cm) de portelan (CHINA, Epoca KANGXI), o FARFURIE adiacenta (realizata a l’identique la Manufactura franceza SAINT-CLOUD, la inceputul secolului XVIII), ambele piese montate mai apoi in aur (poanson francez 1723). Acestora li se adauga si o lingurita din aur, realizata la PARIS, in acelasi an. Mai trebuie spus ca, foarte probabil, acest serviciu miniatural a apartinut Regentului PHILIPPE d’ORLÉANS. Recapitulind, gratia, rafinamentul, evidentul estetism si parfumul de istorie au concurat impreuna la succesul acestei vinzari.
O alta piesa, de data aceasta realizata numai din aur, a fost o „BOUCLE DE CEINTURE”, pentru uzul vestimentatiei masculine, provenind din CHINA, Epoca QIANLONG (1735-1796). O lucrare rara, deoarece majoritatea acestor accesorii s-au realizat din bronz doré, adeseori cu augmentari in „pietra dura”. Cintarind 74,5 g, obiectul mai sus mentionat s-a vindut in data de 10 octombrie 2009, de asemenea, la DROUOT-RICHELIEU, pentru suma de 12.392 de euro. Un rezultat foarte bun, raritatea si vechimea piesei amplificind de circa 10 ori valoarea materialului pretios din care aceasta a fost confectionata.
Un real omagiu adus frumusetii, acelei frumuseti care se poate adresa, nestingherit, oricui, atit profesionistului, cit si unui ochi mai putin instruit, l-a constituit BOLUL DE PORŢELAN „DOUCAI” (CHINA, Epoca YONGZHENG, 1723-1735). Realizat in tehnica de culori contrastante, prezentind aceleasi calitati artistice de exceptie ca si pandantul sau conservat in HONG KONG MUSEUM OF ART, piesa mentionata a depasit cu mult valoarea estimata de 70.000 de euro, atingind pretul de 264.000 de euro.
Tehnica DOUCAI, practicata predominant odata cu perioada Imparatului CHENGHUA (1465-1487) din timpul Dinastiei MING, este una cu totul aparte, conferind obiectului o amploare neasteptata in reprezentare si efecte estetice dintre cele mai notabile. Intregul decor se realiza in culoarea albastra pe portelanul alb neglazurat, urmind ca mai apoi glazurarea si coacerea piesei sa definitiveze acest prim pas in conceperea obiectului. Celelalte culori erau aplicate peste stratul de glazura cu multa maiestrie, creind imediat impresia spatialitatii si a derularii in profunzime a compozitiei.
Ilustrind stralucit aceasta tehnica, BOLUL DOUCAI, tranzactionat pe data de 11 octombrie la Mayenne-Franta, a facut obiectul unei aprige dispute intre pasionati de arta si muzee de renume, fiind, intr-un final, adjudecat in favoarea unui colectionar chinez.l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
40 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger