AcasăOldEuropa a iesit din recesiune. Si ce-i cu asta?

Europa a iesit din recesiune. Si ce-i cu asta?

Motiv de bucurie: oficial, Europa a iesit din recesiune, sustine Institutul European de Statistica. Motiv de tristete: o fi iesit Europa din recesiune, dar criza ramine. Chiar daca de miine tarile UE ar avea cresteri economice spectaculoase de 10-20 de procente (lucru imposibil), tot nu s-ar rezolva situatia atita vreme cit America dar si celelalte tari din lume cu economii „bolnave” nu-si revin. Pentru ca economia mondiala este un tot unitar.

*Cresteri prea mici*

De fapt, informarea Eurostat cu privire la iesirea Europei din cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial este doar o chestiune pur tehnica, menita sa redea optimismul doar celor in necunostinta de cauza. Astfel, dupa ce luni de-a rindul PIB-ul Uniunii Europene a scazut in medie si cu 5 procente fata de anul trecut, o revenire a economiei cu 0,2% in al treilea trimestru nu inseamna mare lucru, mai ales daca impartim 0,2 la 3. Daca impartim vedem ca economia UE a crescut in medie pe luna cu 0,06%, un procent infim. Cu toate acestea, Eurostat proclama ca „Recesiunea a luat sfirsit”. Mai putin optimist este presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, care, bineinteles ca nu are cum contesta din punct de vedere tehnic iesirea Europei din recesiune, dar afirma ca economia globala se va confrunta in 2010 cu riscuri serioase.
Acesta a avertizat ca liderii mondiali trebuie sa fie vigilenti in ceea ce priveste bulele speculative, iar factorii de decizie politica ar trebui sa ia in considerare utilizarea altor instrumente inainte de cresterea ratei dobinzii. Din punctul sau de vedere, recuperarea la nivel mondial a fost alimentata de incredere, dar poate fi subminata prin speculatie. De fapt, ce vrea sa spuna Zoellick? Vrea sa spuna ca piata financiara internationala – bursele, bancile, ar face mai bine sa obtina profituri „curate”, nu speculative. Caci, in cele din urma, tocmai speculatiile au fost cele care au produs „bulele speculative” ce au provocat criza. In plus, escaladarea dobinzilor ar incurca si mai mult situatia pentru ca nu poti sa ceri in plus de la cel care si asa nu are de unde sa-ti mai dea.

*Somajul, pericol mortal*

Modelul crizei economice este dat de SUA. Iar peste Ocean sint state in care rata somajului se apropie de 50%. Tocmai de aceea presedintele BM spune ca principalul risc pentru 2010 este tocmai somajul care ar putea afecta si mai grav bancile. Deja bancile se confrunta cu riscuri din cauza ratelor de crestere a somajului la nivel mondial, ceea ce face mai dificil pentru consumatori sa ramburseze creditele. Citiva economisti mai „excentrici” spun chiar ca la un moment dat bancile vor fi fortate de imprejurari sa ierte in masa datornicii in urma unei amnistii fiscale ce se va propaga la nivel mondial. Iar asta va marca sfirsitul sistemului bancar.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
30 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger