AcasăOldPericole care pindesc România

Pericole care pindesc România

Avem motive reale de ingrijorare in legatura cu viitorul (apropiat) al românilor? Fara a dori sa alertam pe cineva in mod excesiv, vom spune ca da. Exista argumente care pun sub semnul indoielii cele mai multe aspecte ale unui trai “normal” in aceasta tara. Pentru ca aproape nimic nu mai este la locul lui, nici din punct de vedere politic, nici economic, si nici social. De ce ar trebui sa se teama românii in perioada urmatoare? Iata citeva posibile scenarii care s-ar putea materializa in doua, trei luni, de acum inainte.

Circul politic care se manifesta la cel mai inalt nivel in aceasta perioada nu se va incheia prea curind. Exista interese personale si de partid puse permanent deasupra interesului national. Si nu exageram deloc. Din nefericire, orgoliile politice pun in asteptare orice decizie economica!

Gripa noua se extinde si in România, insa, din fericire, mai incet decit in alte state din zona. In caz de situatie de urgenta (la care speram sa nu se ajunga) alegerile Prezidentiale ar putea fi aminate (exemplul exista si face trimitere la Ucraina, tara care ia in calcul o
altfel de masura din cauza impactului sever al gripei noi asupra populatiei).

Scenariul unei scaderi a ratingului de tara al României luna viitoare devine din ce in ce mai probabil. “România e in cea mai riscanta situatie din ultimii zece ani. Daca evolutiile politice vor avea un impact serios asupra conditiilor economice, ne vom gindi la o coborire a ratingului de tara. Acum e B, probabil se va duce la B minus. Mai jos de atit e doar Ucraina”. (Coface România)
n Oricit de bine ar gestiona Banca Nationala rezervele, trebuie precizat faptul ca ele nu sint infinite, dupa cum declara si Cristian Ionescu, seful agentiei Coface. Astfel, BNR poate mentine leul la un curs echilibrat prin interventii pe piata. Insa, avertizeaza reprezentantul
Coface, un consortiu international de jucatori care si-ar pune in cap sa trinteasca leul ar risipi rezervele BNR fara prea mare greutate.

România are nevoie pina la sfirsitul anului de cinci miliarde euro pentru finantare interna (in parte, vorbim despre achitarea pensiilor si salariilor bugetare). Daca acesti bani vin prin imprumut la bancile din tara, dobinda va fi simtitor mai mare decit cea negociata cu Fondul Monetar International (transa de imprumut aminata din cauza scandalului politic). Returnarea acestor bani se va face cu eforturi mari pe spatele tuturor contribuabililor.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
50 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger