AcasăOld“Katalin Varga” – cind victima si calaul fac schimb de roluri

“Katalin Varga” – cind victima si calaul fac schimb de roluri

“Katalin Varga” (România, Marea Britanie, Ungaria, 2009)
Scenariul si regia: Peter Strickland
Productori: Oana si Tudor Giurgiu
Imaginea: Mark Gyori
Coloana sonora: Steven Stapleton, Geoff Cox
Distributia: Hilda Peter, Tibor Palffy, Norbert Tanko, Laszlo Matray, Roberto Giacomello, Melinda Kantor, Sebastian Marina, Florin Vidamski, Fatma Mohamed

Premii: Ursul de Argint (Berlin), Marele Premiu (Copenhaga), Premiul de regie (Muntenegru), Marele Premiu (Piestany, Slovacia), Cel mai bun film strain (Calgary, Canada), Premiul pentru cea mai buna interpretare – Hilda Peter (Bruxelles), Trofeul Portocala de Aur – Hilda Peter (Antalya). Filmul este nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, sectiunea “Descoperirea europeana a anului”.

*Peter Strickland, debut in chinuri*

Englezul avea 28 de ani cind a mostenit 30.000 de euro, de la un unchi decedat. Dar, pentru ca tinea mortis sa-si faca filmul de debut in România, avea nevoie macar de 200.000 de euro. Desi nu avea acesti bani, a inceput sa filmeze in 2004. La post-productie s-a impotmolit. In 2007 a lasat totul balta si s-a intors in Anglia, unde si-a gasit ceva de lucru. Dupa opt luni de resemnare, l-au sunat doi producatori care i-au oferit o finantare. La sfirsitul lui 2008 si-a desavirsit creatia, iar “Katalin Varga” a plecat in lume, la cules de premii.

*Razbunare la Miercurea Iadului*

Strickland a ales Transilvania ca loc de desfasurare a povestii pe care a scris-o, fascinat de misterul si salbaticia Carpatilor. Dupa cum insusi regizorul spune, Katalin Varga nu e nici unguroaica, nici românca, ci un personaj universal, aflat in cautarea sinelui pierdut. Femeia interpretata magistral de Hilda Peter (actrita la Teatrul Maghiar din Cluj) este alungata din casa de sotul ei, dupa ce acesta a aflat ca Orban, pe care il credea copilul lui, s-a nascut, de fapt, in urma unui viol. Katalin isi ia fiul si porneste spre Miercurea Iadului, cu caruta, pentru a se razbuna pe cei care, cu mintile intunecate de aburii betiei, au violat-o in padure. Tot drumul se desfasoara in peisaje de o frumusete care iti taie respiratia. Dar peisajul paradisiac emana o amenintare aproape materiala, iar locurile pe unde trece Katalin nu sint luminate niciodata de soare, astfel incit oamenii sint lipsiti de umbra, precum stafiile. Dupa ce il ucide pe primul agresor, reuseste sa-l gaseasca si pe celalalt violator, Antal (Tibor Palffy, actor la Teatrul “Tamasi Aron” din Sfintu Gheorghe). Din acest punct, parabola razbunarii se ramifica in meditatii pe tema iertarii, a razbunarii, a nevinovatilor asupra carora se poate rasfringe, a legii talionului care, uneori, functioneaza pina la capat, pedepsindu-l, pina la urma, si pe cel care se crede indreptatit sa pedepseasca. Un film de o frumusete terifianta, semnat de un regizor care debuteaza la virsta de 36 de ani si, care, in mod cert, mai are multe lucruri importante de spus.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger