AcasăOldGuvernanti straini, o ultima solutie?

Guvernanti straini, o ultima solutie?

Situatia politica din România anului 2009 seamana izbitor de mult cu situatia de la mijlocul secolului al XIX-lea. Atunci, clasa politica se balacarea ca la usa cortului, se injura si se scuipa in plin Parlament. De aceea, oamenii politici ai vremii au realizat ca singura solutie ar fi un guvernant strain. Iar in 1866 a venit la conducerea statului Carol I, primul domn strain din istoria României. Situatia de acum seamana izbitor de mult cu cea de atunci, cind vorbim de balacareala politica, doar ca e mult mai grava, cu serioase implicatii economico-sociale.

*Ecuatie exploziva*

Avem o criza economica. Avem o criza politica. Avem o populatie la limita rabdarii. De fapt, avem cele trei ingrediente ale unui dezastru la scara nationala. Iar criza politica este principala vinovata a dezastrului. Avizi de putere, gindindu-se doar la propriile interese dar si la propriul buzunar, oamenii politici au atins un prag in care binele national devine o valoare ingropata in minciuni si ipocrizie. Angrenate in lupta pentru
cursa prezidentiala, partidele politice au uitat ca România este o tara locuita si, mai grav, ignora cu desavirsire criza economica majora care ar putea trage tara intr-un haos de neimaginat. De ce? Pentru ca România are o nevoie acuta de bani. Iar singurul loc de unde ar lua bani intr-un mod cit de cit „elegant” ar fi (am trait sa o scriu si p-asta) FMI. Daca nu vom primi a treia transa, România va trebui sa se imprumute de pe piata libera, ceea ce ar impovara bugetul de stat cu datorii imense din cauza dobinzilor.

*Cheia e clasa politica*

Se pare ca România sigur nu va primi banii de la FMI in luna decembrie si exista mari dubii privind acordarea in ianuarie sau februarie. „Nu primim banii in luna decembrie, asta este sigur. Desi nu au spus explicit acest lucru, implicit s-a inteles ca ar exista o problema chiar pentru
ianuarie – februarie, daca nu se va ajunge la un consens politic”, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru. In plus, reprezentantii FMI au constatat ca autoritatile cheltuie bani in mod iresponsabil mai ales acum, in plina campanie electorala. Oricum, pentru clasa politica banii de campanie nu sint o problema, pentru ca ii au. Adevarata problema sint banii de pensii si salarii. Cert este ca daca România nu va primi banii de la FMI in luna decembrie, moneda nationala se va deprecia, din cauza imprumuturilor de pe piata interna.
Astfel, persoanele si firmele care au luat imprumuturi in euro vor avea mult de suferit, mai ales pe fondul problemelor financiare pe care le au deja, din cauza crizei economice. Ce e de facut? Poate ca tot in guvernantii straini sta salvarea noastra…

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
49 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger