AcasăOldRomânia virusata

România virusata

“Manifestati tuse seaca, scurgeri nazale apoase si temperatura” – este mesajul pe care tot românul l-a invatat pe de rost. Din pacate, acelasi avertisment devine, acum, cit se poate de amenintator. Spitale in carantina, explozie a numarului de imbolnaviri, previziuni sumbre privind o posibila pandemie, mesaje destul de alarmante din partea autoritatilor de profil, toate acestea in România, unde, in urma cu doar citeva saptamini, gripa porcina era doar un subiect de gluma. “Treaba” a devenit serioasa, din pacate, iar puterea de prevenire a raspindirii virusului este pusa la indoiala, pentru ca nu numai autoritatile trebuie sa “atace” problema, ci si un comportament responsabil al fiecarui român care prezinta simptomele bolii. Vor face românii ceea ce recomanda cu titlu de “obligatoriu” medicii? Sa speram ca majoritatea asa vor face. Pentru ca se pare ca de la teoria conspiratiei pusa pe tapet permanent de la descoperirea noii gripe s-a ajuns la o realitate infricosatoare si imediata. Si, apropo de teoria conspiratiei, unele “voci” afirma ca ni se mai pregateste ceva.

*Alerta maxima din cauza gripei*

Cresterea numarului de cazuri de gripa confirmate in aceasta perioada este cauzata de patrunderea si raspindirea virusului AH1N1 pandemic in colectivitatile de copii si tineri din judetele Iasi, Dolj, Prahova si din Municipiul Bucuresti. Ca urmare a acestei situatii, in aceasta saptamina s-a luat decizia suspendarii cursurilor in doua scoli din Municipiul Bucuresti si in cite o scoala din judetele Dolj, Iasi si Suceava. In plus, au mai fost suspendate cursurile in trei clase din trei scoli diferite in Iasi si ale unei clase dintr-o scoala din Bacau.

Comitetul de coordonare pentru gripa a decis, astazi, urmatoarele masuri suplimentare:

Incepind de astazi, toate unitatile spitalicesti vor intra in carantina, ceea ce inseamna ca vor fi limitate vizitele la bolnavi si va fi restrictionat numarul apartinatorilor care vor avea acces in spital.
In Unitatile de Primiri Urgente, vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripa. Ministerul Sanatatii va elabora un Ordin de ministru prin care toti medicii de familie vor fi mobilizati la actiunea de vaccinare cu virusul pandemic, care incepe pe 26 noiembrie.
Incepind din aceasta saptamina, vor fi distribuite medicamente antivirale si catre spitalele de boli infectioase judetene, pentru actionarea in caz de urgenta. Din bugetul Ministerului Sanatatii va fi reparitizata, in urmatoarea sap­tamina, suma de 27.000.000 lei catre spitalele din zonele afectate si directiile de sanatate publica, pentru achizitionarea materialelor de protectie (masti), dezinfectanti, benzina pentru transportul probelor etc.
lReteaua de supraveghere si control este in continuare in alerta maxima pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infectioase sint pregatite in cazul unui aflux de pacienti, dupa cum a anuntat ieri Ministerul Sanatatii.

*Gripa se previne si prin responsabilitate personala!*

Iata ca gripa AH1N1 incepe sa devina un rictus si-o forta de amenintare, ale carei proportii pot fi imprevizibile, cu tot controlul si cu toata puterea de predictie a specialistilor. Carantina in spitale, anuntata ieri de catre prof.dr. Adrian Streinu Cercel, este o masura, asa cum este si vaccinarea. Ele sint bune, sint operationale, au o eficienta, dar – ca orice lucru pe lumea aceasta – au si limite. In materie de boli transmisibile, insa, intotdeauna problema principala este legata de „responsabilitatea personala” a fieca­ruia dintre noi. Purtatorul unei boli transmisibile trebuie sa fie primul „constient” de sine, de ceea ce face si de ceea ce poarta in corp. Purtatorul unui virus violent, precum cel care da tircoale si acum pe la noi, trebuie sa inteleaga ca, de data aceasta „nu-i vorba despre o viroza, despre o gripa umana obisnuita, nici despre o raceala” care nu conteaza. Trebuie sa reamintim ca virusul gripal AH1N1 contine trei tulpini virale, deci este un amestec de trei virusuri; unul uman, altul aviar si unul porcin. De aici provine virulenta lui, care poate face ca unele organisme umane sa nu fie echipate corespunzator pentru a face fata la imbolnavire. Gripa de anul acesta cere trezirea constiintei responsabile a fie­carui om si necesitatea stringenta de a se proteja pe sine de imbolnavire, iar daca ea s-a produs, a-i proteja cu responsabilitate pe cei din jur. Un singur om bolnav poate da boala unor nenumarati contacti; in autobuz, in tramvai, pe strada, la slujba sau acasa! Poate ca, daca tot strigam acum dupa respect, este chiar momentul sa fim primii care dau dovada de respect fata de cei din jur, respectind recomandarile facute de medici. Fiecare om responsabil in privinta aceasta poate contribui la reducerea numarului de bolnavi si, cine stie, poate chiar la salvarea vietii unor oameni.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
38 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger