AcasăOldLuminile artei extrem-orientale in licitatiile publice

Luminile artei extrem-orientale in licitatiile publice

Toamna acestui an a adus comertului international de arta numeroase surprize. Din nou, cu o frecventa deja obisnuita, s-au inregistrat preturi de adjudecare devenite noi recorduri mondiale. O evolutie sugestiva, ilustrind o evidenta tendinta actuala catre tezaurizarea unor obiecte avind o reala valoare artistica si un argument direct ca investitia in arta este considerata o cale de urmat intr-o etapa de criza, cum este cea cu care ne confruntam astazi.
In articolul de fata ma voi opri asupra artelor extrem-orientale, la rindul lor cu o cotatie din ce in ce mai „ametitoare”, rezonanta cu perceptia acestora ca o valoare sigura, care poate invinge fluctuatiile deconcertante ale timpului. Numele colectiei VERITÉ a devenit un reper pentru amatorii de arta inca din anul 2006, cind o parte din acest important patrimoniu (ARTĂ AFRICANĂ si OCEANIANĂ) a fost vinduta pentru impresionanta suma de 44 de milioane de euro.
De data aceasta, pe 18 octombrie, la Paris, un compendiu de lucrari asiatice a fost dispersat in cadrul unei licitatii publice (Encheres Rive Gauche – Drouot Richelieu) pentru preturi de adjudecare din cele mai spectaculoase. Dintre vedetele acestei licitatii va trebui mentionata sculptura in bronz „CIVA DEBOUT” (arta Kmera, Bakeng sau Koh Ker, sec. X), adjudecata pentru suma de 739.352 euro, in favoarea Muzeului Guimet. O piesa de calitate exceptionala, patrunsa de spirit, de freamatul inconfundabil al vietii, dincolo de un aparent hieratism impregnabil. O capodopera de expresivitate creata de om si oglindind, natural si fara echivoc, omenescul.
O mentiune pe care as dori s-o fac referitoare la calitatea acestei sculpturi este, de altfel, valabila pentru majoritatea creatiilor timpurii si pina in secolul XVII, fie ele hinduse, chinezesti, thailandeze si, in general, extrem-orientale. Aceasta participare reala a autorului unei lucrari strabatuta de un crez, de o idee, de sensibilitate este evidenta in realizarile acestor epoci, urmind ca mai apoi, reeditari din ce in ce mai manieriste sa confere o preponderenta decorativului, in dauna realului sens al unei opere artistice. Mai precis spus, incepind de pe la 1700, aceste reprezentari ale zeitatilor locale, precum si diversele lucrari de arta cu tematica variata, isi vor pierde treptat forta si capacitatea de transfigurare a realitatii intr-o forma eminamente sensibila. Multe dintre ele vor cistiga poate in valente tehnice, necesare atingerii unui estetism adeseori cuceritor, la o prima vedere, dar epurat, din pacate, de aparenta vietii si de lumina artei.
Revenind la sculptura mai sus amintita, vom intelege mai bine ca nu atit vechimea acesteia, ci in principal calitatea plastica a reprezentarii, atuurile sale definitorii de arta, putind exprima coerent si emotionant un ideal peste secole, au capatat interesul real al amatorilor si muzeelor care au participat la aceasta licitatie. Adevarata bogatie care poate invinge timpul, pastrindu-si nealterata valoarea, este doar aceea care poate misca inimile, nascuta din trairile unui suflet omenesc. „CIVA DEBOUT” aduce, inainte de toate, imaginea creatorului anonim care, acum mai bine de 1000 de ani, a vazut intr-o bucata de piatra o cale de a se exprima pe sine si de a intruchipa intr-o forma nepieritoare credinta sa despre oameni si zei.
In fapt, colectia VERITÉ a reprezentat o reunire a unor lucrari de exceptionala valoare artistica, adunate si selectate cu multa sensibilitate, instinct si certa competenta de colectionarii si negustorii de arta. Beneficiind, de asemenea, de calitati plastice dintre cele mai remarcabile, „AVALOKITESVARA” (bronz doré, sec. XVI, China) s-a vindut pentru suma de 250.000 de euro. Apartinind tot dinastiei MING ca perioada de realizare, un „BOUDDHA VAIROCANA” de un marcant rafinament a fost licitat pina la concurenta sumei de 220.000 de euro, rezultat pe deplin justificat, date fiind atributele artistice incontestabile ale lucrarii. Un alt bronz, datind din sec. XVIII, decorat cu email niello si lac (dinastia QIANLONG), s-a adjudecat pentru suma de 205.000 de euro. Sint doar citeva exemple dintr-un lot-eveniment pentru toamna pariziana, compus din 79 de obiecte, dintre care multe au depasit pragul psihologic de 100.000 de euro.
Dar despre toate acestea si inca multe altele, in articolul meu viitor.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger