AcasăOldNoua piramida a alimentelor

Noua piramida a alimentelor

Clasica piramida a alimentelor, cu straturi orizontale specifice ficarei clase de alimente, a suferit modificari. Specialistii americani sint de parere ca piramida clasica trebuie actualizata dupa nevoile alimentare actuale.

*Cele sase grupe*

Astfel, noua ierarhie este formata din dungi verticale, colorate in functie de clasa alimentelor, mai late la baza si subtiri la virf. Cele sase grupe de culori includ: semintele si grauntele (colorate in portocaliu), legumele (in verde), fructele (rosu), uleiurile (galben, fiind si cea mai subtire linie), laptele (albastru) si movul pentru carne. Conceptia piramidala a fiecarei clase de alimente denumeste de fapt valoarea nutritiva diferita a acestora. „Avantajul acestei piramide este sa gasim un echivalent pentru orice consumam, in cantitatea corespunzatoare”, a spus nutritionistul american Cathy Nonas. Mai mult, specialistii cred ca noua piramida va fi citita in sensul sau larg, dupa nevoia de a consuma toate alimentele importante echilibrului general al organismului si nu numai citeva, izolate.

*Exercitiul fizic, parte a piramidei alimentelor*

In noua sa forma, piramidei nutritive i s-a adaugat un alergator. Este simbolul nevoii zilnice de miscare, de exercitiu fizic, fara de care toate alimentele, indiferent cum ar fi consumate, ar dauna grav sanatatii. „Scopul este de a parcurge 10.000 de pasi pe zi. De atit are nevoie un om pentru a se situa la un nivel confortabil al exercitiului fizic”, a spus nutritionistul Nonas. Miscare inseamna si urcatul scarilor si curatenia zilnica in toata casa, deci nu te poti plinge ca nu ai timp pentru miscare in fiecare zi. Specialistii au realizat 12 variante de piramide ale alimentelor, pentru nevoile alimentare diferite ale oamenilor. Astfel, exista ierarhii nutritionale ale femeilor si barbatilor, in etape diferite ale vietii, dar si ale copiilor care au un regim special. In noua sa varianta, piramida alimentelor arata inclusiv necesarul de piine consumat intr-o zi. Astfel, nutritionistii americani sint de parere ca la micul dejun trebuie consumata cea mai mare cantitate de piine, iar pe parcursul zilei ea trebuie limitata, pentru ca seara sa nu mai existe aceasta nevoie. l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger