AcasăOldIn România bancile ne ingheata pe noi

In România bancile ne ingheata pe noi

Recent, in plina campanie electorala, un politician mioritic a lansat ideea potrivit careia datornicii la banci pe timp de criza vor beneficia de o perioada de gratie de 12 luni din partea statului, daca nu isi mai pot plati ratele. Bineinteles ca bancile au sarit de popou in sus de parca
s-ar fi simtit jefuite. Desi pare fantezista pentru România ideea de mai sus, este deja aplicata in Italia. Semn ca in vremuri exceptionale, compasiunea pentru amariti devine o masura de criza.

*Banci cu fata umana*

Asadar, Asociatia Bancara Italiana a decis ca e timpul ca bancile din peninsula sa dea (timp) nu numai sa ia. Respectiva asociatie doreste introducerea unei masuri financiare care sa sprijine familiile aflate in imposibilitatea de a-si plati imprumuturile.
Mai exact, de la 1 ianuarie 2010, cei pentru care ratele lunare constituie o problema vor putea sa inghete, pe o perioada de un an, plata acestora. Adica, bancherii italieni doresc sprijinirea familiilor afectate de criza financiara, care si-au pierdut locul de munca sau primesc ajutor de somaj.
Dar „mila” bancherilor italieni merge si mai departe. Vor beneficia de aceasta hotarire si persoanele care au dat faliment sau au oprit activitatea unei afaceri personale, precum si cele carora le-a decedat membrul familiei care asigura, prin venitul sau, plata ratelor lunare.

*Criogenia salveaza România*

Recitind rindurile de mai sus, aproape ca mi-au dat lacrimile, aproape ca ma simteam ca atunci cind citesc poezii de dragoste. Ce frumos stiu italienii sa ii mingiie pe crestet pe amaritii cu probleme. Dar sa nu fim rai. Si la noi bancile ar avea puterea „sufleteasca” de a lua o masura „umana” pentru cei care au probleme cu ratele. Dar ar alege alta cale – cea a criogenarii oamenilor si nu a inghetarii datoriilor. Pentru ca este mult mai eficient sa „criogeneze” clientii pe timp de un an. Pentru ca, in anul de gratie, daca datornicul ar fi liber si doar cu datoria inghetata, omul ar putea vinde tot. Si in aceste conditii banca nu ar mai avea ce executa.
Asa ca „tinerea” clientului la loc sigur pentru un an ar fi mult mai buna si pentru ca exista putine sanse ca datornicul sa-si rezolve situatia intr-un timp atit de scurt. Lasind gluma la o parte, dupa un an in care bancile nu au facut mare brinza pe piata, se pare ca de la anul vom intra intr-o noua criza provocata chiar de banci. Dorind sa faca „ceva” pentru a mai recupera din pagubele rezultate din creditele „toxice”, bancherii isi vor sufleca minecile si vor trece la executari silite in masa. Ce inseamna acest lucru? România va intra intr-o adinca “gaura neagra”.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
44 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger