AcasăOldRomânia, tara care desfiinteaza sistemul bancar

România, tara care desfiinteaza sistemul bancar

A venit vremea platii pentru cei care au luat credite pentru “orice” iar acum nu mai au bani sa le plateasca. Dar si pentru banci care, pe linga faptul ca au infulecat o gramada de credite “toxice”, se afla in fata unui mare paradox: in curind vor ramine fara clienti tocmai din cauza creditelor pe care tot ele, bancile, le-au dat.

*“7”, cifra cu ghinion*

Potrivit datelor Biroului de Credit, peste sapte milioane de români sint in baza de date a institutiei, numarul restantierilor crescind lunar cu medii care ating si10%! Cele mai multe restante sint pe segmentul creditelor de consum, urmate de cele inregistrate la cardurile de credit. Ce inseamna, de fapt, cifra de sapte milioane? Inseamna ca sapte milioane de potentiali clienti nu vor mai putea sa ia credit de la nici o banca din România sau din Uniunea Europeana. Or, daca ne gindim ca in România populatia activa – care produce efectiv, este de aproximativ 4,5 milioane, cifra de sapte milioane de datori-vinduti este colosal de mare. Daca la acestia adaugam si cei care isi achita ratele cu mare intirziere si care, in cele din urma nu le vor mai achita deloc, dar si conditiile drastice pe care bancile le impun acum pentru acordarea unui credit (plus criza, bineinteles) deducem ca mai devreme sau mai tirziu sistemul bancar din România va intra intr-un blocaj cu efecte devastatoare mai ales pentru banci. Solutia? Bancile vor trebui sa se transforme din camatari in “prieteni” ai clientilor. Dar acest lucru imposibil.

*Banca Mondiala ne trage de urechi*

Sue Rutledge, coordonator al departamentului de protectia consumatorului din partea Bancii Mondiale a declarat ca in România consumatorii de servicii si produse financiare trebuie mai bine informati despre drepturile pe care le au iar institutiile financiare ar trebui sa adopte un cod de conduita iar contractele ar trebui standardizate, cel putin in privinta conditiilor de baza. „Atunci cind simti ca banca te nedreptateste, trebuie sa ai la cine sa te duci. Toate plingerile legate de banci ar trebui inregistrate, agregate, pentru a vedea care sint tendintele. Daca nu cumva e un anume produs care creeaza probleme. Pentru România sugerez si infiintarea unui Avocat al Poporului, specializat pe probleme financiare”, a declarat Sue Rutledge. Cu alte cuvinte, cu toate ca România a fost campioana zonala la creditare, dezordinea din sistemul bancar a iesit la iveala odata cu declansarea crizei.

*Iei credit, renunti la fumat*

Cei care doresc un credit ar putea fi nevoiti sa ofere informatii detaliate legate de suma de bani pe care o cheltuie lunar pentru tigari si bautura, in cadrul unui nou punctaj bancar care ar putea fi aplicat (momentan doar) in Marea Britanie. Astfel, britanicii vor avea de raspuns la intrebari legate de ce beau, ce maninca, ce fumeaza si in ce cantitati.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
41 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger