Cauta

Cind 500 + 300 = zero

Sintem in plina „furie” a lansarilor de top-uri cu si despre cei mai bogati români. Daca recent Adevarul Holding a dat publictatii Forbes România 500 Miliardari, ieri, a fost lansat Capital 300 cei mai bogati români. Problema este ca diferenta dintre cele doua topuri este pe alocuri atit de mare incit te intrebi care este veridicitatea si utilitatea acestor topuri.

*Probleme de top*

O mare problema a acestor topuri este ca se face o evaluare a averilor pe estimari de activitate si cifre partiale pentru 2009 si nu pe intregul an, de aceea evaluarea topurilor nu are cum sa fie realista, mai ales pe timp de criza. In plus, cele doua topuri prezinta cifre care se contrazic prin diferente de sute de milioane de euro. In topul celor de la Forbes pe primul loc se afla chiar seful lor, Dinu Patriciu cu o avere estimata de 2,2 miliarde euro in timp ce in topul Capital apare pe locul doi cu o avere de 1,5-1,6 miliarde euro. In topul Forbes, Ion Ţiriac se afla pe locul trei cu o avere de 850 – 900 milioane euro pe cind Capital il considera cel mai bogat român cu o avere de 1,8 – 2 miliarde euro. Iar „erorile” nu se opresc aici. Daca in Top 500 Sorin Ovidiu Vintu se claseaza pe locul 9 cu o avere estimata la 400-450 milioane euro, in Top 300 Capital este clasat pe locul 4 cu o avere estimata de 1,2 – 1,25 miliarde euro. Apoi, in topul celor de la Capital familia Voiculescu imparte locul 2-3 cu Dinu Patriciu avind o avere estimata tot la 1,5 -1,6 miliarde euro, pe cind in topul Forbes este clasata doar pe locul 18 cu 275-300 milioane euro. In plus, daca topul Forbes are doar doi miliardari români in euro, in topul Capital sint sase. Poate cea mai mare contradictie intre topuri este in ceea ce priveste averea celui mai mare perdant pe timp de criza, Gigi Becali. Daca topul Forbes estimeaza ca latifundiarul a pierdut in ultimul an 525 milioane euro, cei de la Capital sustin ca pierderea s-ar ridica de fapt la 1,8 miliarde euro.

*Marea slabiciune*

Consideram ca punctul slab al acestor topuri este ca nu s-au luat niciodata in calcul datoriile reale care nu au fost recunoscute ca atare de o instanta. Adica daca o persoana are o datorie de o suta de milioane si se judeca pentru ea, acesta datorie este ignorata la intocmirea respectivelor clasamente, cu alte cuvinte, nu este scazuta din avere. In plus nu sint luate in considerare provizioanele pentru pierderi care trebuie scazute din averea calculata. La fel cum trebuie scazute si creditele la banci.

Ultimele stiri

  • Ofensivă economică europeană: 20 de bănci rusești, în pragul excluderii din SWIFT
  • Breaking news… în jurul lumii: Crize în lanț, atacuri și alianțe fragile
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Exit mobile version