AcasăOldNobel pentru Obama, “o gluma jenanta”

Nobel pentru Obama, “o gluma jenanta”

*Surpriza lui octombrie*

Surpriza-surpriza, chiar si pentru personalul Casei Albe: cei cinci membri ai Comitetului Norvegian pentru Premiul Nobel i-au acordat „in unanimitate” Premiul Nobel pentru Pace presedintelui american Barack Obama. La auzul vestii, citiva salariati ai actualei administratii prezidentiale de la Washington s-au uitat pe calendar, pentru a fi siguri „ca nu este 1 Aprilie”…

*Uimire si indignare*

Decizia comitetului norvegian a contrariat multa lume, iar in lumea arabo-musulmana a stirnit chiar indignare, intrucit razboiaiele din Irak (in ciuda promisiunilor de retragere) si Afganistan continua. Iar despre mult-promisa inchidere a inchisorii militare de la Guantanamo Bay, Cuba, presedintele nici macar nu mai vorbeste. Europenii ii reproseaza ca nu si-a respectat promisiunile facute in domeniul ecologic, iar americanii ca programul sau de stimulare economica nu a ajutat decit bancile – adica exact pe cei vinovati de izbucnirea crizei. La aflarea vestii, fostul presedinte polonez si luptator anticomunist Lech Walesa, si el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, nu s-a putut abtine sa intrebe: „Asa curind? E de-abia la inceput de drum!”. Mai putin retinut a fost Liaqat Baluch, liderul partidului conservator pakistanez Jamaat-e-Islami, care considera ca acordarea acestui premiu lui Obama este „o gluma jenanta”. Gluma – negluma, in contul lui Obama vor intra 1,4 milioane de dolari…

*De ce? Vom sti peste 50 de ani!*

„Presedintele Obama a schimbat in mod dramatic politica internationala”, si-a motivat decizia Geir Lundestad, directorul Institutului Norvegian Nobel din Oslo (celelalte Premii Nobel sint acordate de diferite institutii suedeze). Lundestad a admis ca „multa lume va fi uimita”, mai ales ca Obama a primit inalta distinctie la mai putin de un an de la instalarea in functie. Pina acum, doar trei presedinti americani au primit Premiul Nobel pentru Pace: Theodore Roosevelt, in 1906, Woodrow Wilson, in 1919, si Jimmy Carter, in 2002 (dupa terminarea mandatului sau la Casa Alba”. Multi analisti politici considera ca tot la Casa Alba trebuie cautat raspunsul: acordindu-i Premiul Nobel pentru Pace lui Obama, membriii Institutului Nobel din Norvegia „care dau premii mai degraba in functie de ceea ce considera ei ca ar trebui facut decit de fapte”, au vrut „sa-i de o palma morala” fostului presedinte George W. Bush, a carui „politica de cow-boy” a stirnit, la vremea ei, multa indignare in Europa, mai ales in cercurile de stinga. Motivele reale vor fi cunoscute insa de-abia peste 50 de ani, cind vor fi desecretizate procesele-verbale ale sedintei in care s-a votat in unanimitate acordarea premiului.

*In loc de incheiere*

Ne intrebam cum vor reactiona membrii Institutului Nobel din Oslo in cazul in care, silit de situatie, Obama va autoriza bombardarea instalatiilor nucleare iraniene.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
34 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger