Cauta

Un român din cinci are restante de peste 20.000 de euro

Dupa ce ani la rind s-au imprumutat pentru fel de fel de achizitii, multi români au ajuns, in plina criza economica, in imposibilitatea de a-si achita ratele la banci. Ultimele date ale Centralei Riscurilor Bancare (CRB) sint de-a dreptul ingrijoratoare si releva faptul ca numarul celor cu restante creste de la o luna la alta.

*Crestere de 82,7% in opt luni*

Potrivit datelor CRB, numarul debitorilor cu restante la credite mai mari de 20.000 lei a crescut in august cu 10.359 (5,3%) fata de iulie, pina la 206.873 restantieri, reprezentind mai mult de o cincime din numarul total de debitori, de aproape un milion de persoane. Raportat la finalul anului trecut, cresterea restantelor inregistrate la CRB a fost de 82,7% dupa primele opt luni ale acestui an, iar totalul sumelor datorate a ajuns la 225,8 miliarde lei la 31 august 2009. Nu in ultimul rind, numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit, care inregistreaza imprumuturile mai mici de 20.000 lei, a ajuns, la finalul lunii iulie, la 611.236 persoane, pentru intirzieri mai mari de 30 de zile.

*N-am job, nu pot plati rata*

Vestile proaste nu se opresc aici. Potrivit specialistilor, perioada urmatoare va fi si mai dificila pentru cei care au de achitat rate la banci. Disponibilizarile anuntate de Guvern in sectorul bugetar vor duce in mod automat la cresterea numarului restantierilor la banci si a valorii restantelor. “Ne asteptam ca restantele sa creasca, atit in volum cit si in valoare”, este de parere Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. In acelasi timp sectorul privat al economiei resimte din plin efectele crizei, iar companiile apeleaza la concedieri pentru a supravietui. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), numarul locurilor de munca ce vor fi disponibilizate in perioada septembrie – decembrie este de 22.848. In mod evident, cresterea numarului de români care isi pierd locul de munca se va reflecta si intr-o crestere a numarului restantierilor la plata ratelor bancare.

Ultimele stiri

  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Exit mobile version