Cauta

„Rasdacii” isi umilesc actionarii minoritari

Firmele inca aflate pe piata Rasdaq, ce se va desfiinta pana la sfarsitul acestui an, isi supun  micii actionari la diverse sicane si intimidari si le permit retragerea din companie doar dupa tergiversari, trmiteri la notari si achitarea de diverse taxe.

Dumitru Beze (foto) cere implicarea vicepresedintelui ASF, Mircea Ursache in clarificarea situatiei investitorilor de pe piata Rasdaq

Piata Rasdaq  se va desfiinta pana in decembrie, iar firmele prezente acolo trebuie sa se listeze pe AeRO, o piata alternativa de tranzactionare lansata recent de Bursa de Valori Bucuresti. Multi dintre actionarii „rasdacilor” vor sa uzeze de dreptul lor de a se retrage din firmele respective, cu plata cuvenita a participatiei lor. Si aici incep problemele, deoarece  detinatorii majoritari nu vor sa-si piarda actionarii minoritari si, pe cale de consecinta, sa piarda atat bani, cat si credibilitate, fapt ce ar diminua puternic valoarea de piata a companiei respective. Unii „rasdaci” sustin ca actionarii minoritari ar putea vinde de doua ori actiunile detinute, insa legislatia penalizeaza ca infractiune acest demers, deci argumentul actionarilor majoritari e subred.

Protectia investitorilor, inexistenta

Mircea Ursache

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) isi manifesta nemultumirea fata de modul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) intelege sa supravegheze respectarea legii 151/2014, privind clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe piata Rasdaq. Potrivit AIPC , legea sfideaza orice norma europeana de protectie a investitorilor si a fost  adoptata in graba, fara consultarea reala a investitorilor. „Constatam cu regret ca investitorii pe piata Rasdaq sunt in situatia de a suporta un adevarat arsenal de procedee de intimidare, pentru a renunta la drepturile care li se cuvin, fara ca ASF sa intervina in mod eficient pentru indreptarea acestei stari de fapt”, ne-a declarat Dumitru Beze, presedintele AIPC.

Drepturi incalcate

Actionarii care vor sa se retraga sunt obligati sa achite taxe mari, apoi sa sa faca dosare cu numeroase acte si sa le legalizeze la notariat, iar toate acestea implica iarasi costuri notabile. „Investitorii de pe piata Rasdaq sunt supusi unui veritabil pachet de soc de incalcare a drepturilor lor, existand o situatie de confuzie si nemultumire in piata”, a spus Beze. El a avertizat ca membrii AIPC au in vedere  depunerea  de plangeri la Autoritatea Europeanapentru Valori Mobiliare si Piete si altor institutii din domeniu.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version