AcasăNewsZona euro va fi parasita de statele slabe

Zona euro va fi parasita de statele slabe

Avertisment. Otmar Issing atrage atentia ca Banca Centrala Europeana nu este „pusculita” statelor falimentare ale zonei euro

Un „parinte” fondator al UE si al monedei unice a declarat recent ca unele state membre ar putea fi obligate sa paraseasca zona euro. Increderea in euro este din ce in ce mai scazuta, iar bancile nordice se retrag din sudul Europei.

Avertisment. Otmar Issing atrage atentia ca Banca Centrala Europeana nu este „pusculita” statelor falimentare ale zonei euro

Fostul economist-sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Otmar Issing, a admis ca unele state vor parasi zona euro, dar a insistat ca Germania sa ramana  in cadrul acesteia. Issing, despre care se stie ca face parte din Grupul Bilderberg,  si-a lansat recent  o carte, „Cum salvam euro si cum consolidam Europa”.  „Torul este in favoarea salvarii zonei euro. Ramane insa de vazut cate state vor fi capabile sa se mentina in aceasta zona pe termen lung”, a spus Issing. El nu s-a referit in mod explicit la Grecia, dar nici nu a exclus posibilitatea parasirii zonei euro de catre aceasta tara inglodata in datorii. Fostul oficial al BCE a tinut sa-i certe pe politicienii UE. „Cu cat se refera mai putin la cauzele problemelor, cu atat se uita mai plini de speranta spre BCE, care nu a fost infiintata pentru aceasta. Este o banca centrala si nu o institutie pentru salvarea guvernelor amenintate de faliment”, a avertizat  membrul Grupului Bilderberg.

Scade increderea in euro

Un sondaj efectuat recent de publicatia The Telegraph releva ca  increderea europenilor in euro e in scadere.  Astfel, la intrebarea „Poate ramane intacta zona euro” au raspuns cu „Da, greul crizei a trecut”  2,51%, la intrebarea „Da, dar inainte de a fi bine va fi rau” – 9,87%, „Nu, Grecia va fi obligata sa renunte la euro” – 31,14%, respectiv „Nu, experimentul euro se va dezintegra total” – 56,48%.

Sudul Europei ramane fara bani

Bancile din statele nordice ale Europei au inceput sa taie finantarea catre subsidiarele din sudul Europei. Potrivit The Times, aceasta este reactia la o posibila destramare a zonei euro, iar bancile-mama isi iau masuri de siguranta, pentru a nu fi trase in jos de subsidiare, in cazul falimentului statelor cu economii slabe de la periferia zonei euro.

author avatar
Arpad Dobre
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger