AcasăNewsZona euro va constitui un fond de salvare de 800 miliarde euro

Zona euro va constitui un fond de salvare de 800 miliarde euro

Cele 17 state membre ale zonei euro au decis vineri la Copenhaga construirea fondului de salvare impotriva crizei in valoare de 800 miliarde euro (1.100 miliarde de dolari), a anuntat ministrul austriac de finante Maria Fekter.

Suma contine 500 miliarde de euro, bani din Mecanismul european de stabilitate (MES), 200 miliarde de euro deja angajati din Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), 53 miliarde de euro imprumuturi bilaterale si 49 miliarde de euro in ajutorul care a ramas din precedentul mecanism european de stabilitate financiara (EFSM), le-a declarat reporterilor Maria Fekter.

Mecanismul European de Stabilitate, dotat cu fonduri de 500 miliarde de euro, ar urma sa demareze operatiunile in vara acestui an. In schimb, Fondul European de Stabilitate Financiara a acordat sau a promis ca va acorda imprumuturi de 192 miliarde de euro Greciei, Irlandei si Spaniei.

Fondul European de Stabilitate Financiara a fost infiintat in luna mai 2010 in ideea de a proteja tarile vulnerabile din zona euro, dupa ce Grecia a fost salvata de UE si FMI, si dispunea la inceput de o capacitate de imprumut de 440 de miliarde de euro. FESF ar urma sa fie definitiv inlocuit de Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui sa intre in vigoare la mijlocul lui 2012.

author avatar
Ciprian Purice
126 afisari

1 COMENTARIU

  1. Zona Euro n-a adus nimic bun, ar trebui sa se destrame si fiecare tara sa aiba propria-i moneda.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger