AcasăNewsZona euro nu lasa Germania sa arunce Grecia peste bord

Zona euro nu lasa Germania sa arunce Grecia peste bord

Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat, ieri, ca ministrii finantelor din zona euro au inregistrat progrese in negocierile cu privire la criza din Grecia. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca negocierile vor fi dure si nu este obligatoriu sa se incheie cu un acord. In vreme ce premierul grec Alexis Tsipras a venit cu noi propuneri (sau o noua cacealma?), presedintele Frantei, Francois Hollande, avertizeaza ca iesirea Greciei din zona euro este un mare pas inapoi pentru Europa.

Grecii s-au bucurat de rezultatele referendumului, dar vor fi fortati sa accepte noi constrageri

Dijsselbloem sustine ca, in cadrul negocierilor au avut loc progrese si i-a indemnat pe ministri finantelor din statele membre ale zonei euro sa-i determine pe liderii tarilor lor sa solutioneze problemele ramase in suspensie.  Problema e ca niciun sef de stat din zona euro nu prea se inghesuie sa salveze Grecia, pana nu vede ce pozitie va adopta Germania. Cancelarul Angela Merkel a reactionat dur fata de noile propuneri ale lui Alexis Tsipras si pare decisa: vrea sa arunce Grecia peste bord.

Merkel se lasa greu

Alexis Tsipras a venit cu noi propuneri, dar Angela Merkel se lasa greu convinsa de el sau de Jeroen Dijsselbloem

Angela Merkel a avertizat, ieri, ca negocierile vor fi dure si nu este obligatoriu ca ele sa se incheie cu bine. „Nu va exista un acord cu orice pret. Stiu ca nervii sunt intinsi la maximum, dar trebuie sa ne asiguram ca avantajele sunt mai mari ca dezavantajele”, a atras atentia Merkel, precizand ca nu se asteapta la o pozitie unanima cu privire la Grecia de la ministrii finantelor din zona euro.

Cinci ani „pe bara”

Angela Merkel

Conform presei germane, ministerul german al finantelor a redactat deja un document de pozitie prin care a propus iesirea temporara a Greciei din zona euro pe o perioada de cinci ani. Cel putin asa apare informatia in ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, desi, conform agentiilor internationale de presa, guvernul elen dezminte aceasta pozitie. Pe de alta parte, ministrii finantelor din zona euro lucreaza la o declaratie comuna prin care indeamna Grecia sa inceapa implementarea reformelor promise cat mai curand posibil, pentru a recastiga increderea.

O pierdere pentru Europa

Jeroen Dijsselbloem

In vreme ce Tsipras a venit la Bruxelles cu o noua propunere (poate doar o cacealma, asa cum a facut si inainte de referendumul din Grecia), presedintele francez Francois Hollande avertizeaza ca este in joc viitorul Europei. „Franta va face totul ca sa se ajunga la un acord in aceasta noapte (duminica noapte – n.r.) cu privire la Grecia. In joc este mai mult decat viitorul Greciei. Viitorul Europei este in joc”, a avertizat, ieri, presedintele Frantei. El a spus ca Grecia este fie inauntrul, fie in afara zonei monedei unice. „Nu exista alta varianta. Un Grexit ar insemna un pas inapoi pentru Europa”, a atras atentia Hollande.

 

author avatar
National
333 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger