AcasăNewsZona euro intra in saptamana periculoasa

Zona euro intra in saptamana periculoasa

De magistratii Curtii Constitutionale a Germaniei depinde viitorul UE

Supravietuirea monedei unice, a zonei euro si a UE insasi depinde covarsitor de vointa magistratilor germani,  care maine vor anunta decizia referitoare la infintarea fondului permanent de salvare a statelor membre falimentare.

De magistratii Curtii Constitutionale a Germaniei depinde viitorul UE

Aceasta este doar una dintre problemele care vor tine pe jar statele UE, dar si celelalte tari dezvoltate ale lumii. Pe langa decizia magistratilor Curtii Constitutionale a Germaniei, statele membre vor afla  si care sunt planurile de uniune bancara, pe care Comisia Europeana le va prezenta miercuri. Tot in aceasta zi, Olanda organizeaza alegeri parlamentare, ale caror rezultate se anunta de pe acum controversate. Oricare dintre cele doua tabere care ar invinge este nevoita sa se alieze fie cu extrema stanga, fie cu cea dreapta pentru a forma guvernul. In plus, ministrii de finante din zona euro se intalnesc vineri in Cipru pentru a discuta despre acordarea sau nu de ajutor financiar Spaniei , respectiv un nou imprumut pentru Grecia, desi aceasta tara nu a prea indeplinit conditiile privind austeritatea bugetara.

Euro, la mana Germaniei

Magistratii Curtii Constitutionale germane ar putea accepta constiuirea fondului permanent de salvare, desi acum pare putin probabil, atata vreme cat peste 55% dintre germani sustin ca s-au saturat doar sa plateasca, iar alte state, doar sa primeasca bani. Daca Germania nu accepta acest fond, euro dispare intr-un an, statele cu probleme (Grecia, Spania, Portugalia, Italia) intra in colaps, iar analistii europeni avertizeaza ca recesiunea se va prelungi cu 10 ani. Expertii sustin ca magistratii germani ar putea accepta planul de finantare, insa cu anumite limitari si cu drept de veto din partea Germaniei la orice nou vot in UE pentru salvarea vreunui stat membru, ceea ce-i va speria pe investitori. Pe de alta parte, propunerea Comisiei Europene privind uniunea bancara presupune supravegherea tuturor bancilor din UE, chiar si a celor nationale. Masura echivaleaza cu cedarea de suveranitate, iar acest lucru este refuzat categoric de Germania, dar si de celelalte state membre.

author avatar
Arpad Dobre
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger