AcasăNewsZiua Sfantului Patrick, celebrata de Google!

Ziua Sfantului Patrick, celebrata de Google!

Google celebreaza Ziua Sfantului Patrick. La parada Saint Patrick’s Day din Bucuresti au participat mii de persoane , duminica. Participantii de toate varstele, cu baloane si stegulete, au pornit de pe Soseaua Kiseleff, din zona Muzeului Taranului Roman, pe Calea Victoriei si s-a oprit in Piata George Enescu.

Ziua Sfantului Patrick este omagiata de Google printr-un Doodle in culorile verde si alb, traditionale sarbatorii de Sfantul Patrick.

Ziua Sfantului Patrick, 17 martie, este cea mai importanta zi din an pentru irlandezi. Festivitatea este dedicata intregii culturi irlandeze si e sarbatorita atat in Irlanda si Marea Britanie, cat si in Statele Unite.

Sfantul Patrick s-a nascut in secolul al IV-lea in Britannia romana, dar a fost capturat de irlandezi si tinut captiv pe insula timp de sase ani. In acea perioada s-a dedicat religiei, iar traditia spune ca a avut o revelatie divina prin care Dumnezeu ii cerea sa-i crestineze pe irlandezi. Dupa ce a evadat din captivitate, s-a intors in Irlanda in anul 432 si a inceput procesul de crestinare a irlandezilor, pana atunci adepti ai politeismului. Sfantul Patrick a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina crestina a Sfintei Treimi.

Ziua Sfantului Patrick este celebrata an de an si in Romania, duminica fiind prezenti pe Calea Victoriei sute de oameni  entuziasti cu accesorii verzi. Aici au putut admira dansatorii irlandezi, au putut urmari o simulare de meci de rugby dar si o „confruntare” muzicala intre un ansamblu de cimpoieri romani si instrumentisti irlandezi.

Irlanda sarbatoreste in fiecare an la 17 martie Ziua Sfantului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor. Aceasta zi este marcata cu mare fast nu numai in Irlanda, ci in intreaga lume, in comunitatile irlandezilor. Fiecare familie pregateste o cina traditionala cu preparate din carne de vaca si varza.

Indiferent de vreme, 17 martie era considerata ziua primaverii, deoarece Sf. Patrick a promis sa imblanzeasca vremea incepand cu aceasta data. Din acest motiv, in aceasta perioada, fermierii din Irlanda incepeau sa cultive cartofii.

Sursa: rtv.net

author avatar
Alina Costache
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger