AcasăNewsZiua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la Festivalul ”Aici-Acolo” – Ediția a VI-a...

Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la Festivalul ”Aici-Acolo” – Ediția a VI-a – București

În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de suportul unor instituţii cum ar fi: Camera DeputațilorPatriarhia RomânăPrimăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB)Muzeul Naţional de Artă al RomânieiMuzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”Universitatea Națională de ArteRomanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian DrăghiciMircea Florian, etc.

„În fața a sute de români «de aici și de acolo », mi-am exprimat speranța că aceste zile binecuvântate prin care celebrăm Ziua Românilor de Pretutindeni vor fi sărbătorite cu bucurie și cu inima plină de sentimentul identității românești. În această perioadă, simțim că suntem mai aproape, că suntem, în mod simbolic, cu toții din nou acasă. Așa a fost în prima zi a Festivalului: bucurie, sentimentul «de acasă », vorbe frumoase și suflete calde românești de pretutindeni”, a declarat Gheorghe Cârciu, șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”. Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

author avatar
Andrei Coman
175 afisari

1 COMENTARIU

  1. La sparanghel!! Cum ba aici ,acolo adica fara locatie ,ceva mai bun nu v a debitat mintea ca oricum nu sunt reprezentati la nivel de stat romanii din diaspora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger