AcasăNewsZiua Națională retrezește dorința de autonomie a maghiarilor. Cum ar putea acest...

Ziua Națională retrezește dorința de autonomie a maghiarilor. Cum ar putea acest lucru spori șansele României de a adera la spaţiul Schengen

maghiariZiua Națională retrezește dorința de autonomie a maghiarilor. Cum ar putea acest lucru spori șansele României de a adera la spaţiul Schengen

Autonomia reprezintă una dintre cele mai mari dorinţe ale unui maghiar din Secuime. În acest sens, autonomia teritorială a „Secuimii” ar oferi o libertate de organizare, inclusiv de accesare de fonduri comunitare, care ar permite o mai bună gestionare şi dezvoltare a resurselor, spune liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS).

Acest aspect a fost din nou discutat de secuime în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Maghiarii sprijină aderarea României la Spațiul Schengen cu o condiție

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a transmis, printr-o rezoluţie, că sprijină aderarea României la spaţiul Schengen, dar că şansele de aderare ar fi mult mai bune dacă guvernul român ar accepta soluţionarea unor probleme importante care ţin de comunitatea maghiară.

Potrivit documentului, soluţionarea problemelor maghiarilor este posibilă doar printr-un dialog onest, care trebuie să includă şi realizarea autodeterminării şi autonomiei comunităţii.

CNMT a menţionat, de asemenea, că atunci când România a aderat în 2007 la UE, Uniunea Europeană a stabilit o listă de sarcini pentru ţară, pe care s-au regăsit mai multe aspecte cu privire la comunităţile naţionale.

România nu şi-ar fi îndeplinit angajamentele față de secuime

“Trebuie să constatăm, cu tristeţe, că România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”, se arată în rezoluţie. Cu toate acestea, potrivit consiliului, cel mai îngrijorător lucru este faptul că în ultimii 30 de ani, în ciuda presiunii de a demonstra că România a meritat integrarea, sentimentul anti-maghiar nu a scăzut, iar cazurile de incitare împotriva maghiarilor nu au fost pedepsite în mod corespunzător”, consideră CNMT, citat de MTI.

“Este trist şi îngrijorător şi faptul că în ultimii ani, incitări la ură şi discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc şi la nivel de prim-ministru şi de preşedinte de stat”, se mai precizează în rezoluţie.

Cu toate acestea, consiliul a subliniat că susţine aderarea României la spaţiul Schengen, însă şi acum – la fel ca în cazul aderării la Consiliul Europei, la NATO şi la Uniunea Europeană – aderarea trebuie să fie o decizie bazată pe performanţă, care să ţină cont nu numai de promisiunile elitei politice, ci şi de dezvoltarea reală a ţării.

author avatar
Andreea Vlad
668 afisari

33 COMENTARII

  1. Daca as locui in Ardeal, si eu as cere uirea Transilvaniei cu Ungaria. O sa am o pensie si un salariu mult mai mare.

        • ZIARE.COM UN SITE DE LINGAI IN CUR CE LAUDA ZILNIC CLASA POLITICA SI CONDUCATORUL SPURCAT DE SIBIU SI PLAGIATORUL ANALFABET

          DACA NU SUNTETI IN SUFLET SI-N SIMTIRI CU PUPINCURISTII DE PE ZIARE.COM ATUNCI SUNTETI INSULTATI SI AMENINTATTI DE FALSII JURNALISTI COPISTI DE PE ZOAIE.COM LA RUBRICA COMANTARII
          CA ACEST LABAGIU MUIST CE-SI VOMITA COMENTARIILE SUB PSEUDONIMUL stanchi TOTI ROMANII SA-SI BORASCA PULLILE IN GURA MASSII SI A LUI DE ZDREANTA

          stanchi rank 2
          MAPS Ma kàc in viata ta de jeg de analfabet
          sluga , sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

          Bizon , sa-mi bórasc pùlla in gura mätii si a familiei tale vierme de cäcát si cadavru ambulant.
          Fùté pe sculamentista de mätta in gura jegule romanii sa-si slobozeasca malahia in gura ta si a cùrvéi sifilitice de mätta

          Sa-ti dau käcatul sa-l mananci fomistule.

          Bizon si trolli rusi toti romanii sa-si bòrasca pùllile in gura voastra de gunoaie si déjectii rusesti imputzite.
          Romanii se càcä in gura rusilor de bóraturi si zdrente rapanoase.
          Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà la Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Klaus Iohannis: „Războiul irațional pornit de Rusia este un asalt frontal împotriva valorilor noastre”. Principalele concluzii subliniate de președinte https://ziare.com/klaus-iohannis/klaus-iohannis-razboiul-irational-pornit-rusia-asalt-frontal-impotriva-valorilor-noastre-1774842?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

    • Vreau pensie mare de la rusi plus salariu de la bozgori, si daca asta inseamna sa-mi tradez tara si neamul, o fac cu placere. O sug rusului in timp ce bozgorul ma penetreaza vartos. Cine nu face ca mine e valah fraier!

    • Unde este orasul Brasov in care locuiti domnule Barbu Gh. = fost gelulache? nu in Ardeal- Transilvania? Cand incetati cu scrierile dvs, triviale?

  2. 1 dec .
    Inca un motiv pentru boanghinele secesioniste sa jeleasca pierderea Diktatului din 40′ cand spintecau burtile romancelor insarcinate la Ip Traznea si alte localitati transilvane .

  3. E o problemă. Secuii nu mai există, deci nu vor primi nimic de la U.E. Decât mU.E. Da, da, pentru că s-au lăsart maghiarizați cu toții (mai puțin cîteva zeci sau sute).
    Dacă erau ca bascii sau catalanii ori ca cei din Franța, corsicanii, primeau. Dar așa, ca unguri, CIU-CIU!

  4. Ba astia care v ati ckadit pe minciuna ,voi care de la revolutie ati urlat ca Cofariu care l ati casapit era ungur cand de fapt era roman saracul iar ala care l a cotonogit acu e patron la mizeria hell,aia care nenoroceste tineretul. Voi asta sunteti hell pt Romania si trebuie sa va punem la ordine cu Hristos!!

  5. In secunda doi dupa ce i se acorda autonomie Tinutului Secuiesc, incepe constructia unui gard electrificat, gard ridicat de catre unguri astfel incat sa nu mai calce picior de roman pe acolo. Plus de asta se va face urgent si deportarea romanilor. Astia au idei fixe, uitati-va la husari: au disparut de un secol in afara de tinutul secuiesc.

  6. In pandemie exact aceeasi armata si militie care defileaza acum de ziua nationala ne tinea cu forta in case sub amenintarea armelor si ne omora parintii si bunicii in chinuri prin explodarea plamanilor cu oxigen industrial sau in incendii intamplatoare (sanchi) in cin spitale controlate de medici ticalosi sub comanda un arabaete borat. Nu mai zic de umilinta mastilor si statul afara in frig ptr acces la serviciile publice!

  7. Cumpara statul maghiar tot ce se poate, prin Romania.
    Posibil si politicieni.
    Intrebare: De unde are micul stat maghiar, atata banet ca si acolo sunt multi cu matu’ gol?
    Sa fie de la Putin ?

    • din acelasi loc din care are si polonia sa cumpere 1000 de tancuri k2, 288 delansatoare de rachete k239 (pt ca americanii nu puteau furniza 500 de himarsuri) si 600 de tunuri autopropulsate k9 toate plus munitia aferenta si asta doar asa la ce se vede public

    • Faa, fire-ai a dreaq care dai anunturi cu copii pe care ii scoti la produs!

      • Io sunt Gica contra sistemului si nu ma intereseaza subiectul ci minorii.

        • Cine sunt secuii si mai ales cati secui sunt in Romania?! „La recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, doar 532 de persoane s-au declarat că aparțin minorității secuilor din România.”
          Ce autonomie vor?

    • Ioano,

      Mai nou Putin e „scuza” pt. orice imbecilitate oriunde pe planeta! Inaite de asta era covidul!
      …niciodaca insa incompetenta si prostia!

  8. Așa-numiții „secui”: sunt niște imbecili fără leac. Îmbătați de sloganuri de doi bani jumate, au senzația că autonomia reprezintă acel „nec plus ultra” a propriei existențe. Imbecilitatea lor constă în faptul că nu realizează că, în cazul în care vor reuși să obțină acea „autonomie”, vor fi cetățeni de mâna a treia într-o țară-surogat, unde străinii le vor dicta și câte straturi să aibă hârtia igienică de la toaletă.
    Nu mai vreți să beți o bere cu vecinul care vorbește românește… OK, beți între voi, până când veți mai avea ce să beți.
    Nu le-ar lua mai mult de cinci ani pentru a veni târâș, pe coate și genunchi, implorând cu lacrimi și bale să fie primiți din nou în România. Da, István, e înălțător să aprinzi „focuri-de-veghe” și să cânți în noapte cu juma’ de palincă la bord, dar stai să vezi cum e să mori de foame și să te coste un pachet de țigări 40 de Euro. Succes cu autonomia!

    Lăsând gluma (deși nu prea e glumă) la o parte: poporul român nu e o națiune la ora actuală, și nu din cauza lui. Românii au fost… trași în piept – ca să nu folosesc celălalt termen – și plesniți din toate direcțiile, de la începutul istoriei sale, pentru că a avut ghinionul să existe într-o țară bogată până dincolo de imaginație, cu o poziție geografică perfectă pentru a putea face legea în zonă și pentru că a fost mult prea tolerant întotdeauna. Până și în căsnicie toleranța excesivă poate fi interpretată ca prostie și slăbiciune, dar pe zona geo-politică e o catastrofă să fii tolerant.
    România a fost, până acum, mult prea tolerantă.

    (sursa: http://www.voceapoporului.ro)
    Ce-ar fi să nu mai fie?

  9. Ei vor sa ridice un gard in Harghita Covasna? Foarte bine sa l ridice. Sa vedem cum o sa reziste. Sa si bea palinca lor sa si mananceKurtos ul lor. Si nimeni din Romania sa nu mai ia legatura cu ei. Si tot asa tacit, intre noi , sa nu mai luam nici o legatura cu cetatenii romani de etnie maghiara din Romania. Sa nu le dam permise de conducere, sub diferite motive la examene, odata retinute,sa i amanam. La scoala sa le dam numai note proaste, sa nu i primim la cluburi sportive sub diferite motive. Celor care fac infractiuni, pedepse maxime , si odata intrati,sa nu i mai eliberam sub diferite motive..Sa nu mai cumparam nimic de la ei. Sa fim toti , cum se spune jurati, impotriva lor. Frumos legal si fara sa poata reclama la Europa. Ca sa vorbesc ca ei. Asa se scapa de ei. Printr o discriminare soft.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger