AcasăNewsZiua Națională. Falsitatea unei sărbători

Ziua Națională. Falsitatea unei sărbători

Cu mâna pe inimă. Un gest care nu mai spune nimic, de multă vreme

Au trecut 101 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Un secol în care ne-am bucurat de prea puține ori. Două cutremure devastatoare, între 500 și 800 de mii de victime în Al Doilea Război Mondial, deportări în Siberia din care puțini s-au mai întors, teritorii pierdute, aproape 15 ani de ocupație sovietică, aproape 50 de ani de comunism, decimarea elitelor intelectuale. La care se adaugă schimbarea din condei a sărbătorilor naționale, căci istoria nu se face, ci se rescrie, și 30 de ani de tranziție spre nicăieri. La ce să ne bucurăm mai întâi? Democrație de tarabă și fasole cu ciolan afumat. Cu atât ne-am ales.

Cu mâna pe inimă Un gest care nu mai spune nimic de multă vreme

Obișnuit a gândi cu stomacul, românul a ajuns să identifice Ziua Națională în fasolea cu ciolan. Între Marea Unire și mâncarea slugilor, cum îi spunea bunicul meu patern, s-a ajuns la a nu mai exista mare deosebire. Populimea se bucură de mila grețoasă a autorităților, care organizează pomeni colective pentru celebrarea României. Televiziunile se înghesuie la oda fasolei, lăudând kitschul unor vremuri pe care sunt singur că nu ni le-am dorit. Parcuri, târguri, piețe, toate invadate de cazane în care fierb boabele, reportaje cu fleici, cârnați afumați și decrepiți care declară patriotic că nu au mâncat ceva mai bun. Fiertura a ajuns mâncare națională. De ce tocmai de ziua Marii Uniri? Atât să fi însemnat?

Mai multe tunuri

Ar fi trebuit să ne bucurăm de eveniment. Nu am făcut-o. Nu am știut cum, ca și în anii precedenți. Dar mai cred și că nici nu am avut motive. Ne-am lăsat furați de mirajul paradei militare, unde comentatorii puneau accent pe NATO, pe aliați și pe echipamentele cu care ne dotează, de parcă era sărbătoarea lor. Nicio vorbă însă despre cât ne costă achiziția lor sau ce am fi putut face cu banii aceia. Iohannis și-a asigurat liniștea primului mandat cerând țării doi la sută din PIB pentru înarmare.

Fasole cu ciolan sub stindardul național

Niciun partid nu s-a opus, deși ar fi putut solicita termen de gândire, poate aveam alte priorități. La prima vizită în SUA s-a ales cu fiare vechi, de miliarde de dolari. Declarația lui, de o inconștiență crasă și un cinism înfiorător, nu iese din registrul declarațiilor făcute de George Bush Sr. la începutul președinției SUA: „Mandatul meu înseamnă mai puțin unt și mai multe tunuri”.

Une este Doamna?

Să ne bucurăm de Ziua Națională. Cum? Veșnic aspiranta la titlul de Primă Doamnă a țării a lipsit din tribună. De fapt, nu este prima dată când sfidează o țară întreagă. N-a văzut-o nimeni, vreodată, participând la sărbătoarea națională. Poate că protocolul nu impune prezența ei acolo, dar ar fi fost un gest de minim respect față de români. Măcar pentru concediile făcute în lux, pe banii noștri. Ceva-ceva îmi spune că rezervările hoteliere și deplasările nu s-au făcut din veniturile personale sau ale familiei.

Carmen Iohannis eterna absentă de la sărbătorile naționale

N-a văzut-o nimeni pe la vreo agenție de turism cumpărând bilete. Și nici în mulțime, la Sibiu, alături de concetățeni nu a fost zărită. Nici Iohannis nu s-a obosit să participe la evenimente ce țineau de sărbătorile naționale, exceptând anul 2013 și perioada de când este președinte. Cum să ne bucurăm că, măcar o dată pe an, președintele este împreună cu noi, fără a ne mai împărți în românii lui și restul?

Unirea de pe Facebook

Exceptând copiii, care se bucurau de tancuri, de avioane și de defilarea trupelor, a mai văzut cineva zâmbete pe chipul românilor? Mulțimea, de regulă așezată față în față cu tribuna oficială, anul acesta a fost împinsă departe, începând cu intrarea pe Kiseleff. S-a temut Iohannis de reacții nervoase sau, pur și simplu, nu avea chef de noi? Băile lui de mulțime nici măcar pe proști nu-i mai păcălesc. Proporția de sepepiști era net superioară celor împrăștiați în grupuri firave, spre Casa Presei.

Doar copiii s au bucurat

Unde era grosul mulțimii, spre Piața Victoriei, Iohannis nu a oprit. Și nici nu va opri, căci nu mai este campanie electorală. După ce și-a văzut sacii-n căruță, ce rost mai are să ne zâmbească? Cum să ne bucurăm de Ziua Națională când liderii au evitat să se adreseze direct românilor? S-au bulucit pe rețelele de socializare, atât Puterea cât și Opoziția, de parcă Marea Unire de la 1918 s-a făcut pe Facebook. Mesaje de felicitare care nu stârneau vibrații, ci doar lehamitea celor care și-au pierdut vremea citindu-le. Vreun semn, din ele, că Iohannis este președintele tuturor românilor? Vreun indiciu că Puterea prețuiește Ziua Națională a românilor și că are de gând să guverneze țara? Vreo probă că Opoziția își apreciază electoratul care nu se știe cât timp îi va mai suporta bâlbâielile? Nimic din toate astea. Și de ce s-o facă? Era doar o zi oarecare, 1 Decembrie, când românii sărbătoresc Fasolea Națională.

author avatar
Valentin Boeru
3.703 afisari

15 COMENTARII

  1. Lasă, numai nevestei sasului nu aveam chef să-i vedem muianul de bidon turtit, și de Ziua Națională. Mai bine să vină Melánia Trump.

  2. Boierica , cat am vrea sa-l contrazicem pe Ion Ionescu in verdictul extrem de dur desprins din postare , n-avem argumente si suntem nevoiti sa-i dam perfecta dreptate . Esti un om de nimic , era sarbatoarea Tarii , trebuia sa te bucuri de eveniment si sa nu dai cu mucii in fasole sufocat de ura . De ziua nationala , 1 decembrie istoric , s-ar fi cuvenit sa urezi Romaniei si romanilor ” LA MULTI ANI ! ” Dar , de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere , jurnalist de doua parale tocmit sa denigreze zilnic Presedintele Romaniei ales cu majoritate covarsitoare si sa hantane verzi si uscate in speranta sensibilizarii mosnegilor si babutelor muribunde ce prefera impartasania pe fondul nostalgiei din perioada stalinista a anilor 50 . E o vorba : ” Oachesul e oaches si-n ziua de Paste !”

  3. M-am saturat ca de dracu de haiteri ca tine! Daca totul iti pute in tara asta, poate ar trebui sa pleci in bejenie. Tu te vei simti nasol in orice alta tara, nu trebuie decat sa incerci… Poate intr-o zi te vei maturiza, poate vei invata sa iubesti… femei, copii, animale, natura si tara.

    • M N , incearca sa fi mai explicit , specifica faptul ca faci trimitere la Valentin Boeru , tavarashul asta care spera sa invie tatuka Iosif Vissarionovici si se tot strofoceste sa manipuleze idioti !

  4. Esti vitezomanu Gica si ti-ai luat si tu masina?Iti intra cumva marsalierul in ANUS?…ha ha.Nu stiam de ce guiti asa!!!

  5. Bateti oamenii in piata,alceva nu stiti,santeti incapabili de a face ceva bun in Romania.Niste derbedei!

  6. Esti vitezomanu Gica si ti-ai luat si tu masina?Iti intra cumva marsalierul in ANUS?…ha ha.Nu stiam de ce guiti asa!!!Lipsiti de intelect.Sa nu-l cauti in ANUS ca e in alta parte,exact acolo unde iti lipseste tie

  7. La multi ani??! N
    o pai voua va place ca Polonia ia 35 de f35 si noi 5 amarate de f16? Mie nu imi place. Pai acolo nu se putea face altceva de miliardele alea? Deci care e mai patriot?Polonezul. Ati vazut voi sa se ia americanul de dogul hamul si curcanul recunostintei. Ei de ce trebuie sa ne luam de fasolea romana, care e un obicei cazon pana la urma si sa va zic e cea mai consistenta mancare a militarului!?…Deci cine e mai patriot? Americanul. Deci hai sa brenduim mancarea romana sa nu o bagam in derizoriu, daca chiar esti patriot departe de ce ar fi nationalismul la care trebuie sa ajungem dar e un pas. Voua va convine ca romani, ca se face reclama draci la vodka ruseasca dar deloc la tuica batrana sau la palinca un brand euro pana la urma deci un mare brand romanesc?Mie nu. Deci cine e mai patriot? Rusul.
    Deci hai sa facem ordine unde trebuie atunci cand vorbim de un patriotism minim macar de copil care se bucura ca vede tancu ca un patriotism minim de incceoator inaintea celui sportiv departe de pariotismul elevat sau superior eroic.
    La fel una e sa faci hora la Londra si Torino si alta la Alba. Aceleasi hori complet diferite in chitesenta… Pe acelasi principiu. Usor i sa fii mare roman la Oxford, insa greu, mamaie ai lemne de foc la Vascauti? Daca treci iarna bunico esti o mare patrioata romana… Cine e mai mare patriot? Bunicuta…
    Farul de ceata e sa treci prin nu sa admiri ceata.

  8. Da iesitu la fasole sau la mici, alt mare brand romanesc, e o identificare romaneasca, un inceput de patriotism minim. Coaguleaza neamul.

  9. O defilare reusita anu trecut am admirat tinuta superba de protocol a croatilor. Anu asta mi-a placut tinuta italienilor negru azur. Am mai remarcat masinutele echipate antitanc cu optica termoviziune si infrared, alea fac muci daca tragi si fugi. La fel mi-a placut armasarul alb si salutul cavaleresc – spadasin al jandarmi.
    Felicitari si inca o data La multi Ani Romania ??! 101

    P. S.
    -prefer mai putini militari, dar timpul de trecere mai lent intelegi ceva si nu ramanem varza…

  10. @Vă amintiți și faptul că locatarul de la Cotroceni, Iohannis, le-a zis celor din guvernele anterioare de multe ori despre încadrarea în limitele deficitului bugetar de 3%, ?

  11. Dna Iohannis nu a venit la manifestatia de Ziua Nationala a Romaniei pentru ca dupa cum s-a vazut Dl Iohannis a ramas in Bucuresti in week end. Duminica dupa manifestatie a lucrat, l-a medaliat pe ,,profilerul,, cu reltii la FBI care l-a testat pe Dinca. Timpul nepermitand Dl Presedinte nu i-a mai putut medalia si pe ceilalti participanti la drama din Caracal, politistul Pistol, procurorul Popescu, familia Mitrea parca, sot si sotie, politisti. Si nici felicita pentru rezultate pe procurorii de ancheta in cazul Caracal de la DIICOT Bucuresti in frunte cu sefa lor Dna Hossu.Trebuia sa ajunga la sediul PNL, apoi la Guvern, treaba multa si in viteza ametitoare.
    Ce sa faca in acest timp Dna Iohannis? Ca doar nu este la Paris sau Londra sa mearga cu SPPistul la shopping. Poate ca nici designerul nu i-a putut face o tinuta shoking, asha ca…
    F urat din partea dansei mai ales ca este si profesor.
    Nu i-am dus lipsa. Si sigur ca Dna Iohannis habar nu are ce prevede Protocolul in priviinta unei Prime Doamne. Nu este o dovada de dispret din partea dansei ci doar de ignorare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger