AcasăNewsZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Vezi cum a fost sarbatorita in restul lumii!

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Vezi cum a fost sarbatorita in restul lumii!

Emisiunea „Cine stie castiga”, difuzata de postul national de televiziune din Bulgaria, a avut ca tema Romania si relatiile romano-bulgare, evenimentul inscriindu-se in seria manifestarilor organizate de ambasadele Romaniei din strainatate pentru marcarea Zilei Nationale. Vezi cum a fost sarbatorita Ziua Nationala in alte tari.

Emisiunea, cu o durata de 30 de minute, este una dintre cele mai populare si vizionate ale postului national de televiziune. In deschidere, seful de emisie a prezentat un mesaj despre semnificatia Zilei Nationale a Romaniei. Intrebarile adresate concurentilor s-au referit la podurile de peste Dunare, patronii Universitatii din Sofia – fratii Evloghi si Hristo Gheorghiev, care au trait si lucrat in Romania, participarea Romaniei la razboiul de la 1877-1878, crearea Academiei Bulgare la Braila, tiparirea primului abecedar bulgar in Romania de catre Petar Beron, Palatul Reginei Maria din Balcic, revolutionari bulgari care au trait in Romania, mari personalitati romanesti din cultura si arta, mari sportivi romani, orasul Sibiu si Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Studioul a fost pavoazat cu drapelul si harta Romaniei, precum si cu fotografii redand imagini din Romania. Au fost acordate circa o suta de premii concurentilor si spectatorilor care au raspuns la intrebari.

In Africa de Sud, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita printr-un cocktail la care au participat 150 de persoane, printre care Benedict Martins, ministrul adjunct al intreprinderilor publice. Reuniunea s-a desfasurat pe fondul prezentarii mai multor filme despre istoria si dezvoltarea oraselor Sibiu, Brasov, Sighisoara, Bucuresti, Iasi si Constanta.

La Buenos Aires, cu ocazia ceremoniei de marcare a Zilei Nationale a Romaniei, patru persoane au rostit juramantul de credinta, devenind cetateni romani.

In Belgia, Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE a marcat Ziua Nationala printr-o receptie la care au participat 450 de persoane, inclusiv comisarul Dacian Ciolos. Cu aceasta ocazie, a fost prezentata expozitia de fotografie intitulata „Povestea lemnului”, realizata de Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei. Expozitia reuneste 30 de lucrari in format alb-negru.

Ambasada Romaniei la Ottawa marcheaza Ziua Nationala la sediul Primariei, in prezenta primarului Jim Watson, iar steagul Romaniei va fi arborat in fata sediului acestei institutii. La Toronto, Consulatul general al Romaniei organizeaza un eveniment in cadrul caruia este difuzat filmul „Nunta in Basarabia”.

La Consulatul general al Romaniei in Hong Kong si Macao, Ziua Nationala a fost marcata prin lansarea unei emisiuni filatelice. Dedicata traditiilor si artei populare, emisiunea filatelica ilustreaza obiceiul de pictare a dragonului, simbol al puterii in cultura chineza si obiceiul popular romanesc din Joia Mare.

In Ungaria, Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata printr-o receptie organizata pe nava de lux Europa, partea muzicala fiind asigurata de Filarmonica din Cluj-Napoca.

Ambasadele si consulatele Romaniei in strainatate au organizat sau urmeaza sa organizeze, pana la sfarsitul acestei saptamani, evenimente de marcare a Zilei Nationale. MAE a alocat circa 100.000 de euro pentru receptiile de sarbatorire a Zilei Nationale in acest an, ministerul precizand ca, in conditiile bugetului de austeritate, nu a alocat fonduri si pentru alte evenimente, insa in 2010 de la bugetul de stat nu a mers niciun ban la ambasade pentru 1 Decembrie.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat marti, ca a alocat suma de 87.800 de euro si 45.700 USD pentru organizarea receptiilor de sarbatorire a Zilei Nationale de catre misiunile diplomatice ale Romaniei.

„In conditiile bugetului de austeritate, Centrala MAE nu a alocat fonduri si pentru organizarea unor alte tipuri de evenimente care sa marcheze Ziua Nationala si a recomandat misiunilor Romaniei identificarea unor surse alternative de finantare”, a precizat Ministerul.

Ministerul de Externe precizeaza insa ca numeroase misiuni vor organiza cu acest prilej, fara finantare MAE, expozitii de arta si expozitii de fotografie, recitaluri si concerte de muzica clasica, concerte de jazz, spectacole de teatru, spectacole de dansuri populare, intalniri cu comunitatile romanesti, intalniri cu studentii romani din tarile de resedinta, intalniri festive cu oamenii de afaceri autohtoni, conferinte in mediul academic, festivaluri si proiectii de film romanesc, concerte de colinde romanesti, degustari de vin romanesc, seri romanesti cu un program divers, participarea la emisiuni de televiziune dedicate Romaniei.

Multe dintre actiuni sunt organizate in cooperare cu autoritatile locale, dar si in colaborare cu reprezentantele Institutului Cultural Roman, precum si cu asociatiile de romani din tarile de resedinta. De asemenea, unele evenimente au fost sprijinite de catre Departamentul Romanilor de Pretutindeni si de catre consulatele onorifice ale Romaniei.

Romania are aproximativ o suta de ambasade in strainatate, carora li se adauga zeci de consulate, precum si mai multe reprezentante.

Anul trecut, ambasadele romanesti din strainatate nu au avut bani alocati de la buget pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei, astfel ca misiunile diplomatice fie au apelat la sponsorizari pentru organizarea unor evenimente de 1 Decembrie, fie au renuntat la acestea. In 2009, in schimb, Ministerul de Externe a alocat din bugetul propriu aproximativ 1,15 milioane lei pentru receptiile organizate de ambasade si consulate pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei, acestei sume adaugandu-i-se sponsorizari contractate de misiuni.

author avatar
Ciprian Purice
994 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger