AcasăNews1 DECEMBRIE - Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de...

1 DECEMBRIE – Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de Triumf/Ceremonii și la Alba Iulia – LIVE VIDEO

sursa foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale

Zi plină de semnificație pentru români. Vineri, 1 decembrie, se împlinesc 105 ani de la Marea Unire. Iar pe parcursul acestei zile vor avea loc mai multe ceremonii prin care se va marca Ziua Națională a României.

Atât în București, cât și la Alba Iulia.

UPDATE 11.13: A început parada militară națională de la Arcul de Triumf, din București.

La parada militară de la Arcul de Triumf sunt prezenți președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și premierul Marcel Ciolacu.

sursa foto: captură video Facebook/MApN

Primul eveniment organizat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în București, cu prilejul Zilei Naţionale a României, va începe la ora 9.00.

Este vorba despre o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, „în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale”.

Parada militară de la Arcul de Triumf începe la ora 11

Urmează apoi parada militară de la Arcul de Triumf, din Capitală. Evenimentul va începe la ora 11.00. Potrivit MApN, la parada militară participă peste 2.400 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți”, a anunțat MApN într-un comunicat.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

Retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”

Evenimentele din București se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

„Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară în garnizoanele din țară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz”, conform MApN.

Cum va fi vremea în Capitală, de 1 decembrie

Din câte au anunțat meteorologii, vremea va fi caldă pentru această dată, în Capitală, de 1 decembrie.

Potrivit ANM, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade.

Ceremonii la Alba Iulia/Defilare de la ora 15

Evenimente dedicate Zilei Naționale vor avea loc vineri, 1 decembrie, și la Alba Iulia. Unde va avea loc, începând cu ora 15, o defilare militară, la care vor lua parte peste 1000 de militari și specialiști din mai multe ministere și zeci de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare

„În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Națională a Penitenciarelor, specialiști de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Filiala Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, care își desfășoară activitatea în țara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO de la Cincu”, a anunțat MApN.

author avatar
Andrei Coman
360 afisari

6 COMENTARII

  1. Parada militara ne trebuia noua, in rest suntem facuti pruna. Umbla cainii cu covrigi in coada, vulpile cara jamboane, totul e numai lapte si miere si sunt munti din mamaliga. Plus ca avem si fala ca suntem neam de razboinici, am cucerit in timp tari din Africa, Asia, America latina, am anexat insule si arhipelage, suntem de temut. Prin parada aratam lumii ce tari suntem. De banii cheltuiti cu parada si cu repetitiile de la ea, puneam de mancare fasole cu ciolan in toate intersectiile din Bucuresti gratuit pentru toata lumea, sa manance cat poate si sa se bucure ca e Ziua Nationala. Asa au pus astia sa defileze niste fiare ruginite si niste asazis soldati si gata a trecut si de data asta. Ce bucurie sa ai cand vezi trecand niste masinarii special facute pentru a ucide?

  2. Avioane vechi de 40 de ani care nu zboara decit pe vreme buna, fieratanii si armament second hand cumparat pe baza de spaga la mina a treia si pe care au cheltuit miliarde, echipamente care nu rezista nici la o defilare de ziua nationala, darmite la razboi.

  3. Dacă nu dați și voi că au fost 100k de participanți nu sunteți în trend. Că televiziunile asta au dat dar nu au avut curajul să și filmeze „uriașa masă” care a sărbătorit in stradă.

  4. Alo ? Patriarhia lui Daniel din Deal, se aude?!?!? Slujba de Pomenire se face cu pâine, vin si coliva. Nu v-ati permis, sau nu v-au dat voie „stapânii”?!?!?

    Ce cauta criminalul R.Arafat la Ziua Nationala a Neamului Românesc ?!?! Este cumva român ?!?!?

  5. @ Bă când îi privatizează p’ăștia ca să nu le mai dea președinții grade și să nu se mai califice doar selecționeri ce țin de MAPN , „”Iordănești”” , la competițiile importante de fotbal, ? Oricum este demonstrat că ăștia luptă pentru ăia care plătesc mai bine, schimbând și în timpul războaielor, sau să fie promovate și avansate numai femei în funcțiile importante , că au demonstrat că sunt mai consecvente și mai performante în multe alte domenii de activitate competitive, ?

  6. Erau acolo pe tehnica de lupta si fetitze de 20 de ani si batranici de 50 de ani. Mananca si ele o paine. Daca vom avea nevoie de armata sa vezi cum vor ”rectruta’ (lua cu forta) tineri de pe strada in timp ce tinerica va sta ascunsa sub vreun birou iar batranica se va cere la pensie ca sufera de toate bolile.
    Astea primesc bani degeaba.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger