AcasăNews1 DECEMBRIE - Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de...

1 DECEMBRIE – Ziua Națională a României. Paradă militară la Arcul de Triumf/Ceremonii și la Alba Iulia – LIVE VIDEO

sursa foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale

Zi plină de semnificație pentru români. Vineri, 1 decembrie, se împlinesc 105 ani de la Marea Unire. Iar pe parcursul acestei zile vor avea loc mai multe ceremonii prin care se va marca Ziua Națională a României.

Atât în București, cât și la Alba Iulia.

UPDATE 11.13: A început parada militară națională de la Arcul de Triumf, din București.

La parada militară de la Arcul de Triumf sunt prezenți președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, dar și premierul Marcel Ciolacu.

sursa foto: captură video Facebook/MApN

Primul eveniment organizat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în București, cu prilejul Zilei Naţionale a României, va începe la ora 9.00.

Este vorba despre o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, „în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale”.

Parada militară de la Arcul de Triumf începe la ora 11

Urmează apoi parada militară de la Arcul de Triumf, din Capitală. Evenimentul va începe la ora 11.00. Potrivit MApN, la parada militară participă peste 2.400 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți”, a anunțat MApN într-un comunicat.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

Retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”

Evenimentele din București se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

„Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii și defilări cu personal și tehnică militară în garnizoanele din țară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz”, conform MApN.

Cum va fi vremea în Capitală, de 1 decembrie

Din câte au anunțat meteorologii, vremea va fi caldă pentru această dată, în Capitală, de 1 decembrie.

Potrivit ANM, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade.

Ceremonii la Alba Iulia/Defilare de la ora 15

Evenimente dedicate Zilei Naționale vor avea loc vineri, 1 decembrie, și la Alba Iulia. Unde va avea loc, începând cu ora 15, o defilare militară, la care vor lua parte peste 1000 de militari și specialiști din mai multe ministere și zeci de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare

„În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Națională a Penitenciarelor, specialiști de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Filiala Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, care își desfășoară activitatea în țara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO de la Cincu”, a anunțat MApN.

author avatar
Andrei Coman