AcasăNewsZIUA MUNCII, sarbatoarea tuturor angajatilor din lume!

ZIUA MUNCII, sarbatoarea tuturor angajatilor din lume!

Ziua Muncii, acest eveniment international sarbatorit pe 1 mai este marcat si de Google, printr-un doodle special ce ilustreaza un muncitor emblematic, cu salopeta, casca si trusa de scule ce tine in bratele sale sigla Google.

ZIUA MUNCII a devenit sarbatoare internationala dupa ce, in urma cu 126 de ani, a inceput militarea (prin proteste si manifestatii de amploare) pentru ca ziua de munca sa fie redusa, legal, de la 12 ore la 8 ore, fara diminuarea salariului. In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internationala a Muncii , in memoria victimelor grevei generale de la 1 mai 1886, din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

In Romania, 1 Mai a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890. In perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde. Coloanele de muncitori, in tinute festive, scandau lozinci si purtau pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment, sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mici si bere.

author avatar
Ciprian Purice
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger