AcasăNewsZiua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii

Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii

În fiecare an, la data de 26 iunie este marcată Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii, în vederea reînnoirii angajamentelor omenirii în scopul eradicării totale a acestei forme de pedeapsă inumană, prin denunţarea acţiunilor de tortură şi pedepsirea făptaşilor.


Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 12 decembrie 1997, prin Rezoluţia 52/149, organizaţia condamnând de la bun început tortura ca fiind unul dintre cele mai malefice acte comise de fiinţele umane asupra semenilor.

Tortura este o infracţiune, în temeiul dreptului internaţional, fiind absolut interzisă, neputând fi justificată în vreun fel.

În ciuda interzicerii acesteia, în lume sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor. Consecinţele pătrunzătoare ale torturii depăşesc de multe ori actul izolat asupra unui individ şi pot fi transmise de-a lungul generaţiilor ducând la cicluri de violenţă, iar recuperarea victimelor necesită programe prompte şi specializate. Singurul mecanism care vizează finanţarea victimelor torturii şi a familiilor acestora este Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, administrat de Oficiul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva.

author avatar
Emanuela-Andreea Pană
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger