AcasăNewsZiua Culturii Naționale | Academicienii sunt revoltați. Ionel Aurel Pop: „Anul acesta...

Ziua Culturii Naționale | Academicienii sunt revoltați. Ionel Aurel Pop: „Anul acesta e o sărbătoare tristă”

Ioan Aurel PopZiua Culturii Naționale | Academicienii sunt revoltați. Ionel Aurel Pop: „Anul acesta e o sărbătoare tristă” / foto: facebook.com/ioanaurel.pop

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, spune că Ziua Culturii Naționale nu are loc, în acest an, sub auspicii bune, de o parte din cauza pandemiei de coronavirus, pe de alta pentru că mulți consideră această sărbătoare de prisos.

„O zi tristă a culturii naționale”, scrie președintele Academiei Române pe Facebook. „Ziua Culturii Naționale, sărbătorită anual, la propunerea Academiei Române, în 15 ianuarie, nu are loc, în acest moment, sub auspicii bune. Vina o poartă – se va spune de îndată – starea nenorocită creată de această copleșitoare molimă. Așa este, dar mai sunt și alte cauze ale cadrului trist al sărbătorii. Ziua Culturii Naționale li se pare unora (ca și Academia) de prisos, un fel de reminiscență sentimentală a unui trecut fără rost, menit, pentru anumiți contemporani grăbiți, să fie scos din memoria colectivă.”, susține Ioan Aurel Pop.

„Eminescu, națiunea și cultura ne-au dat rațiunea de a fi în Epoca Modernă”

Conform acestuia, Eminescu, națiunea și cultura, contestate vehement de aceia care nu înțeleg nimic din devenirea universală, ne-au dat nouă, românilor, rațiunea de a fi în Epoca Modernă și ne-au dat și încredere de a pregăti viitorul.

„Un motiv al unei asemenea atitudini este legarea sărbătorii acesteia de momentul nașterii lui Mihai Eminescu. Ce să mai caute un scriitor venit pe lume în 1850 în viața noastră? Și, pe deasupra, un scriitor „naționalist”, „autohtonist”, „conservator”, prețuitor al Moldovei, al României și al lui Ștefan cel Mare! Cam așa este catalogat poetul în anumite cercuri, mai ales online, dar nu numai. Pe vremuri, un student al meu american îmi spunea că pentru el Războiul de Secesiune se petrecuse în Evul Mediu. Cu alte cuvinte, jumătatea secolului al XIX-lea era, în mintea lui, la fel de întunecată, de barbară și de inutilă ca Evul Mediu. M-am mirat teribil atunci, considerând afirmația drept o excepție regretabilă, dar azi nu mă mai mir așa de tare și nu mai pot să spun că o asemenea atitudine este o excepție. De când am văzut romane celebre propuse spre interzicere, pentru că vorbesc despre sclavie sau muzica Beethoven condamnată ca fiind prea „albă”, prea „elitistă” și chiar „discriminatorie”, nu mă mai mir de nimic. Mă întristez doar.”, mai spune academicianul.

„Prin urmare, Eminescu, națiunea și cultura – ca valori ale identității românilor – ne-au construit destinul nostru de ființă colectivă. Destinul acesta nu a fost mereu ideal, nu a fost tot timpul liniar și glorios, nu a fost un marș continuu ascendent, dar a fost calea noastră de înaintare prin istorie, cale pe care am ținut-o deschisă și funcțională până astăzi. Eminescu a sintetizat toate marile valori ale creației spirituale românești. El s-a identificat și cu dacii, și cu romanii, și cu Decebal, și cu Traian, „de la Nistru pân-la Tisa”. Pentru Eminescu, România întreagă exista și trăia intens cu mult înainte de a fi fost oficial pusă pe hartă. În această Românie aveau loc și Alexandru cel Bun, și Vlad Țepeș, și Ștefan cel Mare (mai ales el, părintele Moldovei) și Mihai Viteazul, și Iașii, și Bucureștii, și Oradea Mare, ca și Mica Romă. Toate se pierdeau pentru el „în acest cuvânt mare, covârșitor și foarte frumos, de Țară Românească” (cum avea să spună mai apoi Nicolae Iorga). Eminescu nu a fost, însă, zeu, ci om, cu toate cele omenești, inclusiv cu defecte și păcate. Deasupra tuturor slăbiciunilor sale s-a situat o imensă energie benefică, sublimată în sufletul acestui popor. Astfel că aceia care-l nimicnicesc pe Eminescu și care ar da un decret ca poetul să fie scos din panoplia valorilor noastre și din postura de poet național, ar putea avea cuvânt să facă asta dacă ei înșiși ar fi produs o creație culturală comparabilă cu a „băietului” cutrierător de păduri nord-moldave. Altminteri, devin cu toții ridicoli, precum „musca la arat”, surprinsă de parabola fabulistului Alecu Donici, și el uitat demult.”, consideră Ioan Aurel Pop.

„Cultura este tezaurul de viață al unui popor”

El mai spus că națiunile au fost peste tot în lume – începând cu Europa – factori coagulatori de popoare, iar cultura „în ansamblul ei – aidoma muncii, rațiunii, educației, sentimentelor generoase – ne dă calitatea de oameni”.

„Cultura este tezaurul de viață al unui popor, iar românii, ca toate popoarele, au un asemenea tezaur. Cum să ne rușinăm de el, din moment ce în el este cuprinsă esența noastră națională. De ziua culturii, s-ar cuveni să vorbim și de specificul național românesc în cultură, dar, încă demult, a fost exilată și această noțiune. Ea nu mai este deloc la modă, deși continuă să rămână o realitate. Toți marii creatori, înainte de a fi universali, au fost naționali. (…) Astfel că a ne imagina cultura lumii fără culturile naționale este o utopie. (…) În centrul culturii noastre scrise se află limba. Să preamărim limba română așa cum au făcut-o Eminescu, dar și cronicarii moldoveni, Kogălniceanu, Hașdeu, părintele Mateevici, Nichita Stănescu și mulți alții și să nu uităm niciodată mottoul pus de Duiliu Zamfirescu la ciclul Comăneștenilor: „Suntem datori să citim în limba noastră. Popoarele mari nici nu cunosc alte limbi”. Limba noastră este viața noastră ca popor. Nici iubirea de limbă nu mai este de ajuns. Este nevoie și de o veghe asupra limbii, pentru a o feri de poluare.”, mai spus președintele Academiei Române.

„Celebrând cultura națională ne întoarcem mereu la Eminescu, la zestrea spirituală a națiunii întruchipate de el, la virtuți, la valori și la încredere. Eminescu se apără singur prin creația sa și astfel protejează și cultura națională. Deocamdată, nu putem să facem ceremoniile consacrate, nu ne putem ilumina sufletele față în față, ochi în ochi și suflet către suflet, dar putem să facem încă un lucru extraordinar de simplu: să ne bucurăm de limba noastră, de literatură, de muzică, de artele plastice, de științele fundamentale, de medicină, adică de toată creația spiritului românesc, pusă sub înaltul patronaj al lui Eminescu. Să ne bucurăm – fără ranchiună, fără bravadă și fără resentimente – că suntem pe lumea asta ca români și că participăm la concertul internațional, adică la dialogul dintre națiuni. Datorăm acest dialog identității noastre naționale, pe care au exprimat-o toți marii creatori ai culturii române, în frunte cu „cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”, este de părere Pop.

author avatar
Andreea Vlad
431 afisari

2 COMENTARII

  1. La zidirea Soarelui, se ştie,
    Cerul a muncit o veşnicie,
    Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu,
    Ne-am ales cu domnul Eminescu,
    Domnul cel de pasăre măiastră,
    Domnul cel de nemurirea noastră –
    Eminescu.

    Suntem în cuvânt şi-n toate,
    Floare de latinitate
    Sub un cer cu stele sudice!
    De avem sau nu dreptate,
    De avem sau nu dreptate,
    Eminescu să ne judece!

    Mi-l fură, Doamne, adineauri
    Pe înaltul domn cu tot cu lauri.
    Mă uscam de dor, în piept cu plânsul,
    Nu ştiam că dor mi-era de dânsul,
    Nu ştiam că doina mi-o furară
    Cu străvechea şi frumoasa Ţară –
    Eminescu.

    Acum am şi eu pe lume parte:
    Pot îmbrăţişa măiastra-ţi carte,
    Ştiu că frate-mi eşti şi-mi eşti părinte,
    Acum nimeni nu mă poate minte.
    Bine ai venit în casa noastră,
    Neamule, tu floare mea albastră –
    Eminescu.

    Suntem în cuvânt şi-n toate
    Floare de latinitate,
    Sub un cer cu stele sudice!
    De avem sau nu dreptate,
    De avem sau nu dreptate,
    Eminescu să ne judece!
    de marele poet national basarabean
    Grigore Vieru

  2. Ce istorie,ce cultura,ce Eminescu,asta a fost cumva manelist ? Ca nu stie poporul,tineretul,acum sunt alte vremuri Domnu Academician.Acum,scuzati,trebuie sa ne enteresam doar sa fim cur deschis in fata UE,sa facem ce spune si viseaza niste smecheri dela Comisie,trebuie sa stam cu capul plecat in fata strainilor.Pai va dati seama ce ne-am face noi fara multinationale,fara Banci straine,fara Ambasadori care ne decoreaza cozile de topor ? Inainte primeam „indicatii” numai dele unul Ceasca.Acum primim indicatii dela unul Pielelunga dupa cum si el primeste indicatii dela toti partenerii strategici,care stau cu ochii pe noi,mai ales pe banii din Bugetul nostru. Nu cumva sa-i fure altii,dupa cum spunea regretatul Dem Radulescu,intr-un rol de pedagog.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger