AcasăNewsZiua cea mare a micului romanesc

Ziua cea mare a micului romanesc

Mihai Barsan, Vice President Marketing Ursus Breweries Romania, cu obiectul muncii.

De trei zile incoace, mititeii romanesti sunt exportati catre toate tarile din Uniunea Europeana. Timisoreana a marcat, la Hanu’ Berarilor, momentul, cu halbe reci. Invitat special a fost decanul de varsta al ospatarilor bucuresteni, celebrul ”Nea Ion” (sau Cornel), care mai are doua luni si iese la pensie, dupa o cariera de 41 de ani la Carul cu Bere.

Mihai Barsan, Vice President Marketing Ursus Breweries Romania, cu obiectul muncii.

Decizia de acceptare de catre Uniunea Europeana si exportare a retetei traditionale in spatiul comunitar este un motiv de bucurie, care trebuie sarbatorit alaturi de o bere rece.  Inca de cand au aparut pe taramul romanesc, mititeii au fost serviti intotdeauna alaturi de o bere savuroasa.

Nenumarate povesti legate de originea acestor bucate au fost spuse de-a lungul timpului, insa preferata noastra este cea de la 1902. Se spune ca intr-o zi, pe ulita Covaci din Bucuresti, un carciumar a ramas fara invelis pentru carnati, asa ca a asezat carnea tocata, in bucati mai mici, direct pe gratar.

Noul preparat a fost atat de apreciat, incat restaurantul a devenit celebru, iar mititeii au intrat in istorie. In Romania, consumatorii se pot bucura si de sortimente de mititei care au reusit sa se faca mai cunoscute, si anume Micii de Obor, Micii de Lehliu Gara, Micii de Medgidia, Micii La Iordache, Micii de la Cocosatu’, Micii de Codlea si Micii de Sulina.

Preparate asemanatoare cu mititeii se gasesc si la sarbi si la bulgari, insa reteta romaneasca este cea care va trece granitele Romaniei, pentru a ajunge in toate tarile din Uniunea Europeana.

“Pentru Timisoreana, exportul de mititei romanesti in Uniunea Europeana reprezinta inca o modalitate prin care romanii vor avea acces la produsele si retetele traditionale care le amintesc cel mai mult de casa. Timisoreana este deja unul dintre ele, romanii din Italia si Spania se bucura acolo, departe de casa, de berea romaneasca cu cea mai indelungata traditie din Romania, iar acum isi vor putea completa meniul de produse traditionale romanesti si cu celebrii mititei”, a declarat Mihai Barsan, Vice President Marketing Ursus Breweries Romania.

Nu in ultimul rand, invitatul special la sarbatoarea micului romanesc a fost decanul de varsta al ospatarilor bucuresteni, Nea Ion de la Carul cu Bere. Nu a existat actor, cantaret, sportiv, bref, vedeta autohtona sa nu fi fost servit de el, in 41 de ani de cariera. Mai are doua luni pana la pensie. Dupa ce a carat o viata vagoane de halbe cum putea mai bine sa-si traga sufletul si sa bea o bere servita de altii?

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger