AcasăNewsZiua Armatei. Președintele Iohannis și premierul Ciucă laudă locul României în NATO,...

Ziua Armatei. Președintele Iohannis și premierul Ciucă laudă locul României în NATO, în timp ce militarii protestează la geamul Guvernului

Klaus IohannisZiua Armatei. Președintele Iohannis și premierul Ciucă laudă locul României în NATO, în timp ce militarii protestează la geamul Guvernului

Chiar de Ziua Armatei, militarii în rezervă protestează în fața Guvernului. Ei sunt nemulțumiți de pensii, de explozia prețurilor și a facturilor și cer măsuri concrete.

În acest timp, președintele Klaus Iohannis marca, împreună cu premierul Nicolae ciucă, Ziua Armatei, în Parcul Carol I din Capitală.

Demisii în lanț la MApN

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) se confruntă cu mii de demisii ţinute la secret ale militarilor, care, în lipsa unei salarizări echitabile şi a discriminărilor în ceea ce priveşte pensia militară de stat, aleg să părăsească sistemul militar în contextul accentuării pericolului războiului de la graniţa României.

„Ne aflăm în faţa celei mai mari crize economice şi sociale de după cel de-al doilea război mondial şi reprezintă un real pericol pentru un trai decent al românilor, iar Guvernul României, condus de un fost militar, fuge de răspundere. Protestul, organizat de Ziua Armatei Române, are rolul de a atrage atenţia guvernanţilor că, în lipsa unor măsuri ferme care să stopeze creşterea preţurilor la bunurile de consum, care să reducă inflaţia galopantă care ajunsă la 15.9%, milioane de români vor supravieţui în această iarnă, in frig şi-n întuneric. În scurt timp, politicienii vor stinge la propriu lumina românilor”, potrivit unui comunicat de presă.

Nemulțumirile cadrelor militare

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi Sindicatul SIDEPOL solicită Guvernului României să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent prin:

  1. stoparea creşterii preţurilor la alimentele de consum;
  2. reducerea şi plafonarea preţurilor la energie electrică şi la gaze naturale;
  3. reducerea inflaţiei;
  4. aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice);
  5. actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, aşa cum a fost adoptată în forma ei iniţială;
  6. îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi eficientizarea activităţilor profesionale necesare în vederea asigurării apărarii ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor românilor, se menţionează în comunicat.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Armatei

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj cu ocazia Zilei Armatei României. „Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente”, a transmis șeful statului.

Președintele a mulțumit militarilor și a vorbit despre locul României în NATO și rolul pe care țara noastră îl are în actualul context de securitate. Premierul Ciucă asigură, în această perioadă, interimatul la Ministerul Apărării după demisia lui Vasile Dîncu.

author avatar
Andreea Vlad