AcasăNewsZile libere 2023. Când şi cum trebuie să recupereze elevii zilele libere...

Zile libere 2023. Când şi cum trebuie să recupereze elevii zilele libere date în plus pentru minivacanţe

elevi

Mai multe zile libere pentru cei care lucrează la stat, asta arată o hotărâre a Guvernului, adoptată la finalul anului trecut. Practic, bugetarii, inclusiv profesorii, vor avea trei zile în plus.

Zilele libere vor fi zile care vor crea așa-zise punți de concediu, pentru că acestea sunt lângă sărbători legale sau zile deja stabilite ca zile libere prin Codul Muncii.

2 zile libere cad în timpul anului școlar

Elevii pot recupera ziua liberă de 2 iunie 2023 până în data de 30 iunie, potrivit Hotărârii de Guvern aprobate în ultima ședință din acest an pentru a crea așa numita punte pentru o mini-vacanță de ziua Copilului pe 1 iunie.

Ministerul Educației precizează pentru Edupedu.ro că “recuperarea se poate face și în avans, adică înainte de ziua de 2 iunie și până la data de 30 iunie, dar nu în mod strict între 2 iunie – 30 iunie”. De precizat, școlile nu sunt obligate să raporteze dacă au recuperat zilele libere acordate de stat și nici nu există o procedură clară care să stabilească modul în care se recuperează.

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, Hotărârea de Guvern privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023 prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Elevii trebuie să recupereze zilele de 23 ianuarie și 2 iunie, declarate libere

Două dintre acestea, 23 ianuarie și 2 iunie afectează anul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri. Zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.

VACANŢE ŞCOLARE 2023. Concret, noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 vor fi următoarele:

sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie 2023, cu recuperare până în 28 februarie
joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023, cu recuperare până în 30 iunie 2023
Ziua de 2 iunie 2023 trebuie recuperată până în data de 30 iunie, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate pe 28 decembrie privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023, ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până în data de 28 februarie, iar ziua de 2 iunie se recuperează până în data de 30 iunie 2023, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie 2023.

“Fiecare unitate de învățământ a avut obligația realizării programului de recuperare, dar nu a existat o obligație de raportare a programelor propuse”, spune purtătorul de cuvânt al ministerului Educației, Corina Popa, pentru EduPedu.ro.

author avatar
Andreea Vlad
710 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta e. Cred că elevii vor fi ok și fără recuperarea acestor zile libere binevenite.

  2. O porcărie! S-au tot scurtat anul școlar, numarul de ore pe săptămână, durata orei de curs…și noi vrem învățământ de calitate. La fiecare început vacanta/ minivacanța orele se fac in dorul lelii-daca se fac. Învățătorii suspendă orele cu de la ei putere. Știu ce vorbesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...

Românii care aproape că se aleg cu dublarea pensiei. Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează

Noua Lege a Pensiilor 2024 vine cu veşti foarte bune pentru o animită categorie de români. Ei vor beneficia de o creștere de 80%...
proger