AcasăNewsZika inteapa si Romania

Zika inteapa si Romania

Virusul Zika a scapat de sub control, incepand de ieri fiind activ si in Romania. O femeie in varsta de 27 de ani, din Bucuresti, a fost internata timp de doua zile la Spitalul Victor Babes, din Capitala, ea prezentand simptomele specifice (febra usoara, eruptii pe piept si pe brate) la scurt dupa ce s-a intors dintr-o excursie in Martinica.

„Cazul este unul izolat”, dau asigurare oficialii Ministerului Sanatatii, insa cine sa-i mai creada pe tehnocratii lui Dacian Ciolos?! In paralel cu garantiile oferite populatiei, pseudospecialistii M.S. au transmis edililor Sectoarelor 3 (Victor Babes) si 6 (unde locuieste „gazda” virusului Zika) sa demareze o ampla actiune de dezinsectie impotriva tantarilor. In celelalte sectoare ale Capitalei nu e necesar sa se dea cu „sprai”, tantarii purtatori ai virusului Zika au promis sa nu plece din 3 si 6.

Nu putem sa nu observam cat ghinion pe Simona Halep, care s-a temut sa mearga in Brazilia, la Olimpiada, tocmai de teama virusului, iar acum a venit Zika dupa ea, la Bucuresti.

Ce este Zika

La fel ca in cazul febrei dengue, virusul Zika este transmis prin muscatura de tantarii Aedes Aegypti, cunoscuti si drept tantari-tigru, originari din zonele tropicale si sub-tropicale. Persoanele care contacteaza virusul au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap. Ingrijorarea apare atunci cand vorbim despre complicatiile acestei infectii, in special cele care vizeaza femeile insarcinate.  Virusul Zika este asociat unor afectiuni neurologice (microcefalii) si malformatii ale fetusilor femeii insarcinate care este purtatoare a infectiei.
Nu exista medicamente sau vaccinuri impotriva virusului, bolnavilor li se recomanda sa se hidrateze si sa se odihneasca.

Din America vine superbacteria imuna la orice antibiotic

In timp ce Romania abia testeaza efectul prezentei virusului Zika asupra populatiei, SUA trec la nivelul urmator si avertizeaza ca omenirea se va confrunta, in lunile urmatoare, cu cel mai de temut dusman: o superbacterie care supravietuieste tratamentului cu orice tip de antibiotic! Oamenii de stiinta din cadrul US Army au raportat descoperirea unei bacterii E.coli care poarta o gena in cazul careia antibioticul de ultima instanta Colistin devine inutil. Gena, numita MCR-1, a fost gasita intr-o proba de urina a unei femei din Pennsylvania tratata pentru o infectie a tractului urinar.

Atentie, superbacteria MCR-1 a fost identificata pe parcursul ultimelor sase luni la animale de ferma si la oameni din aproximativ 20 de tari, inclusiv in China, Germania si Italia!

Oficiali americani din domeniul sanatatii se tem ca gena MCR-1, transmisa de o parte foarte mobila a ADN-ului, numita plasmida, va fi in curand gasita in bacterii deja rezistente la aproape toate celelalte tipuri de antibiotice, cu potentialul de a face infectiile netratabile. „Poti fi sigur ca MCR-1 este deja in intestinele oamenilor de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii si va continua sa se raspandeasca in lumea larga”, a spus dr. Brad Spellberg, profesor de medicina la „University of Southern California”.

author avatar
National
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger