AcasăNewsZi plină de însemnătate pentru credincioși: Joia din Săptămâna Patimilor - Denia...

Zi plină de însemnătate pentru credincioși: Joia din Săptămâna Patimilor – Denia celor 12 Evanghelii/Obiceiuri din Joia Mare

Zi plină de însemnătate pentru credincioși: Joia din Săptămâna Patimilor - Denia celor 12 Evanghelii/Obiceiuri din Joia Mare (sursa foto: ziarullumina.ro)

Ziua de joi, 21 aprilie, este una plină de semnificație pentru credincioșii ortodocși. În popor, Joia din Săptămâna Patimilor, Joia Mare, mai e cunoscută drept Joia Neagră. 

Sfânta și Marea Joi, cum figurează în calendarul ortodox joia din Săptămâna Patimilor, este cunoscută drept ziua în care în lăcașurile de cult se citesc cele 12 Evanghelii. Și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii, adică în mijlocul lăcașului. De asemenea, în Joia Patimilor se sfințește Sfântul și Marele Mir.

„În Joia din Săptămâna Sfintelor Patimi prăznuim spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină în cadrul căreia Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul Patimilor prin vânzarea Domnului”, potrivit crestinortodox.ro.

Obiceiuri din Joia Mare

Așadar, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, săptămâna ce precede marea sărbătoare a Învierii Domnului (Sfintele Paști), o zi din Postul Paștelui, credincioșii merg la biserică, la Denia celor 12 Evanghelii.

Până să meargă la biserică, gospodinele obișnuiesc ca în această zi să vopsească ouăle pentru Paști, pentru ca sâmbătă, înaintea marii sărbători, să pregătească atât cozonacul, cât și pasca.

Totodată, prin sudul țării, „fetele fac câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le când dorința s-a împlinit”, conform sursei citate. Ața respectivă o pun seara sub pernă, cu speranța că își vor visa ursitul.

Se mai spune că Joia Mare, sau Joia Patimilor, e termenul până la care femeile ar trebui să termine de tors cânepa. „La cele leneșe se spunea că vine Joimărița să vadă ce-au lucrat. Iar dacă le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul”, potrivit aceleiași surse.

313 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger